• Eén keer per dag eten is gezonder voor de hond

Eén keer per dag eten is gezonder voor de hond

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Eén keer per dag eten is gezonder voor de hond

za, 11/27/2021 - 00:45

Honden die eenmaal per dag worden gevoerd, hebben minder kans op leeftijdsgerelateerde aandoeningen

Honden die slechts één keer per dag worden gevoerd, hebben mogelijk minder kans op het ontwikkelen van leeftijdsgerelateerde aandoeningen zoals gastro-intestinale, orthopedische en leveraandoeningen, zo blijkt uit een onderzoek.

Experts van de Universiteit van Arizona onderzochten gegevens van meer dan 24.000 honden om verbanden te vinden tussen hun voedingsgewoonten, cognitieve functie en andere gezondheidsresultaten.

Daaruit bleek dat honden baat kunnenhebben bij minder frequent voeren, aldus de onderzoekers, mogelijk vanwege hun jachtoorsprong - waarbij hun wolvenvoorouders vaak dagenlang zonder voedsel zaten.

Het team waarschuwde dat er meer onderzoek nodig is om de bevindingen te bevestigen en dat het te vroeg is om te suggereren dat eigenaren de voedingsgewoonten van hun hond direct moeten veranderen. De experts zijn van mening dat er meer onderzoek nodig is om het oorzakelijk verband tussen maaltijdfrequentie en een goede gezondheid vast te stellen.

Het team legde bijvoorbeeld uit dat hun onderzoek niet onderzocht hoeveel elke hond dagelijks at - en daarom kan het zijn dat honden die tweemaal per dag gevoerd werden, slechtere gezondheidsresultaten hadden als gevolg van het feit dat ze meer eten kregen in plaats van vaker. Emily Bray, een specialist op het gebied van hondenkennis van de Universiteit van Arizona, en haar medewerkers voerden het onderzoek uit.

Het team verklaarde dat caloriebeperking bekend stond om zijn vermogen om de levensduur te verlengen en leeftijdsgebonden ziekten bij dieren te voorkomen. Oftewel, iets minder eten is gezonder.

'Eenmaal daagse voeding bij honden dient als een natuurlijk model voor de protocollen voor intermitterend vasten/tijdgebonden voeding die momenteel worden bestudeerd, zowel in preklinische knaagdiermodellen als in proeven bij mensen.' Aldus de onderzoekers, die hun uitkomsten doortrekken naar de mens. Honden die slechts één maaltijd per dag kregen, hadden ook minder kans op het ontwikkelen van tandheelkundige, gastro-intestinale, nier-/urine-, lever-/pancreas- en orthopedische aandoeningen. Het team stelt dat uit hun onderzoek blijkt dat honden die eenmaal per dag gevoerd worden een positief effect hebben op de gezondheid op meerdere vlakken.

De onderzoekers hebben de resultaten gecorrigeerd voor leeftijd, ras en seksualiteit om andere factoren uit te sluiten.

 

De onderzoekers analyseerden gegevens van het Dog Aging Project, een Amerikaans initiatief gelanceerd door auteur en bioloog van de Universiteit van Washington Matt Kaeberlein in 2019, dat tot doel heeft de genetische en omgevingsoorzaken van veroudering van honden te onderzoeken. Deelnemers aan dit project moeten jaarlijks een enquête invullen over de activiteit, voeding, medicatie en sociale omgeving van hun honden.

Foto: Matty Coulton via Pixabay