• Gifstof in rauw vlees eist slachtoffers onder Australische honden

Gifstof in rauw vlees eist slachtoffers onder Australische honden

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Gifstof in rauw vlees eist slachtoffers onder Australische honden

wo, 07/21/2021 - 12:24

Grazende koeien eten plant met gifstof voor honden

14 honden zijn overleden en meer dan dertig ernstig ziek geworden in Victoria, Australië na het eten van commercieel verkrijgbaar rauw vlees. Het vlees, zo bleek na analyse, bevatte de gifstof indospicine. Deze stof is giftig voor de lever, en vooral honden zijn er gevoelig voor. Feitelijk is het een aminozuur afkomstig uit planten van de soort Indigofera, vlinderbloemachtigen. Er zijn ruim 750 soorten van deze plant die vooral in warmere en tropische gebieden groeien. Vee eet de plant, en het aminozuur hoopt zich op in de weefsels. Als honden vervolgens vlees van dit vee krijgen, kunnen ze ziek worden en sterven. Al eerder werden veel honden ziek na het eten van kamelenvlees van half verwilderde kamelen in Australië. Het vee zelf kan er ook ziek van worden, daar zorgt de stof vooral voor abortus en leverdegeneratie. Het is niet bekend of het ook schadelijke gevolgen voor mensen heeft. Enkele indigofera-soorten worden commercieel verbouwd omdat de kleurstof indigo gewonnen wordt uit de plant.

In dit recente geval in Australië aten de honden allemaal rauw vlees van de Maffra Knackery in Gippsland. In de zuidelijke staat Victoria waren niet eerder honden ziek geworden, de honden die ziek werden van het kamelenvlees leefden in het noorden van Australië.  Inmiddels heeft de fabrikant al het vlees teruggeroepen.

De situatie heeft geleid tot oproepen voor een herziening van de Australische regelgeving voor diervoeding, waarbij eigenaren van gezelschapsdieren tot hun verbazing ontdekken dat PrimeSafe niet de macht heeft om bedrijven te dwingen producten terug te roepen en hen alleen vrijwillig kan vragen dit te doen. De Australian Veterinary Association en de Pet Food Industry Association of Australia hebben gelobbyd voor Australische normen voor voedsel voor huisdieren en verplichte terugroepacties.

Foto: een van de indigofera-soorten, niet de soort die in Australie verantwoordelijk was. Fotograaf Kurt Stüber [1]