Onderzoek: Commercieel rauw vlees te hoog in bacteriën
Waar buiten de hondenwereld de kampen vooral zijn verdeeld in klimaatontkenners en klimaatactivisten of wel of niet-roetveegpieten, is de discussie over wel of niet rauw voeren precies diegene die twee kampen tegenover elkaar opzet. Elke paar maanden verschijnt er wel een onderzoek naar de nadelen van rauw voeren, en reageren de BARF-mensen daar weer uitgebreid op.
The Royal society biedt het nieuwste onderzoek in deze serie. “The microbiological quality and the high prevalence of AMR producing Enterobacteriaceae in RMBDs raise concerns for animal and public health.” Met andere woorden, een te grote hoeveelheid aan schadelijke bacteriën in de rauwe voeding, Aldus onderzoekster Magdalena Nüesch-Inderbinen, een microbioloog aan het Instituut voor Voedselveiligheid van de Universiteit van Zürich en Hygiëne in Zwitserland.
Het onderzoek laat zien dat rauw voer risicovol zou kunnen zijn, omdat de meerderheid van de commercieel geproduceerde rauwe voedingsmiddelen die het onderzoeksteam onderzocht, veel schadelijke bacteriën bevatten - inclusief stammen die ziekten op huisdieren en hun eigenaren konden overbrengen. In de media duiken met regelmaat verhalen op over huisdieren, honden, die ziek geworden zouden zijn van rauwe (commerciële) voeding. Alleen is er tot op heden nauwelijks gekeken hoe wijdverbreide potentieel schadelijke pathogenen in dergelijke commerciële producten voorkomen.
Om dat gebrek aan gegevens aan te pakken, kochten Nüesch-Inderbinen en collega's 51 verschillende diervoeders voor rauw vlees, geproduceerd door acht verschillende leveranciers. (De auteurs weigerden de specifieke merken te noemen die ze testten.) Het vlees - inclusief rundvlees, kip, paard of lam - kwam uit Zwitserland of Duitsland. De wetenschappers analyseerden monsters van elk op de aanwezigheid van enterobacteriën, een bacteriefamilie met schadelijke pathogenen zoals Salmonella , Escherichia coli en Shigella , evenals talloze onschadelijke stammen. Bijna driekwart (72,5%) van de monsters had enterobacterieniveaus die de voorschriften van de Europese Unie voor voedselveiligheid voor huisdieren overtroffen, melden de onderzoekers deze week in Royal Society Open Science . Antibioticaresistente bacteriestammen werden geïdentificeerd in 63% van de monsters. Salmonella , een zeer overdraagbare ziekteverwekker die een van de meest voorkomende bronnen van voedselvergiftiging is bij zowel mensen als huisdieren, werd in 4% van de monsters gevonden.
Samen suggereren de resultaten dat rauw vlees voor huisdieren veel risicovoller is dan gedacht, zegt Nüesch-Inderbinen. Ze raadt eigenaren van honden die deze producten kopen aan om na het hanteren van het voedsel en de verpakking extra hun handen te wassen en zich bewust te zijn van het verhoogde risico op bacteriële ziekten bij hun huisdieren. Angst is er vooral voor de antibiotica-resistente bacterieen, daar kan je soms -in tegenstelling tot bijvoorbeeld Salmonella- pas maanden of jaren later ziek van worden. Dana Brooks, president en CEO van het Pet Food Institute, een industriegroep die de meeste van de grootste Amerikaanse fabrikanten van diervoeding vertegenwoordigt, erkende het gevaar dat rauwe diëten kunnen vormen voor huisdieren en hun eigenaren. "Deze bacteriën kunnen een veiligheidsrisico vormen voor uw hele gezin, vooral voor kwetsbare dierbaren, zoals kinderen of ouderen", schreef ze in een verklaring aan Science. Hierbij is de reactie dus niet geheel uit onpartijdige bron.
De onderzoekers zijn iets minder stellig, en roepen (alweer) op om toch vooral voorzichtig te zijn als er immuungecompromitteerde mensen in de huishouding wonen, mensen met verminderde weerstand. Ook stellen ze dat voorlichting over de juiste handelwijze met het voer onontbeerlijk is. “Appropriate measures, such as activities that raise the awareness of antimicrobial resistance from the pet food safety perspective and providing information to pet owners on the correct handling of RMBDs, should be established in order to reduce the risk and ensure animal and public health."