• Rechtszaak om arsenicum in hondenvoer voorlopig geen reden tot ongerustheid

Rechtszaak om arsenicum in hondenvoer voorlopig geen reden tot ongerustheid

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Rechtszaak om arsenicum in hondenvoer voorlopig geen reden tot ongerustheid

di, 03/20/2018 - 17:54

Op social media, ook in Nederland en België, is onrust ontstaan nu consumenten in drie Amerikaanse staten een rechtszaak hebben aangespannen tegen diervoederfabrikant Champion Petfoods. De inzet: het bedrijf zou, aldus de eisers, misleidende informatie over de aanwezigheid van zware metalen in haar producten geven op de verpakking

for their negligent, reckless, and/or intentional practice of misrepresenting and failing to fully disclose the presence of heavy metals and toxins in their pet food sold throughout the United States. Plaintiffs seek both injunctive and monetary relief on behalf of the proposed Classes (defined below), including requiring full disclosure of all such substances in its marketing, advertising, and labeling and restoring monies to the members of the proposed Classes.”

Daarbij zou het gaan om de premium-merken Arcana en Orijen. De nu aangespannen rechtszaak komt voort uit de resultaten van een onderzoek dat vorig jaar bekend werd, onder de naam Clean Label Project. Een organisatie in de VS heeft honderden soorten voeding laten analyseren om zo te zien wat er daadwerkelijk in de voeding zit. Hieruit bleek dat sommige voedingen voor honden en katten veel gifstoffen bevatten. Dat zijn op zich verontrustende cijfers, zeker gelet op recente recalls van voedingsmiddelen in de VS waaronder pentobarbital, een euthanasiemiddel werd gevonden. (Overigens in producten die in Europa niet verkrijgbaar zijn). Maar, Voerwijzer deed in Nederland al een background-onderzoek naar “Clean Label” en kwam toch tot wat vraagtekens. “Helaas geeft het Clean Label Project verder geen cijfers, en is het dus onduidelijk welke verontreinigende stoffen er in welke voedingen gevonden zijn. Er is op internet veel kritiek te vinden op het Clean Label Project, mede om deze reden. Waarom willen ze niet meer inzicht geven in de cijfers? Ze geven zelf als reden dat de gemiddelde honden- en kattenbezitter meer in de war zal raken van de cijfers, dan dat het meer inzicht geeft.  (…)  Wat ook een beetje vreemd is, is dat ze doen alsof de analyses worden gedaan door een onafhankelijk laboratorium, een derde partij, genaamd Ellipse Analytics.” Maar, zo blijkt, het “onafhankelijke laboratorium is van dezelfde directeur als ook the Clean Label is. Zelfs de in gifstoffen gespecialiseerde dierenarts, zegt Voerwijzer, werkt zelf voor een (toevallig helemaal gifvrij) ander merk. En ook de wetenschappelijke controlesite Snopes heeft grote twijfels bij Clean Label, al gaat het daar om de claims dat ook babyvoeding grote hoeveelheden arsenicum zou bevatten, ook een zwaar metaal. “the study found that 65% contained arsenic, 36% had lead, 60% had BPA (industrial chemical bisphenol A) and 58% contained cadmium, a natural toxic metal typically found in plant soil and smoking products”. Maar ook hier liet Clean Label geen cijfermateriaal zien, en werden de onderzoeken niet gepubliceerd.

Wat dat betreft dus een onbetrouwbare aanwijzer, maar dat laat onverlet dat er in hondenvoeding (en babyvoeding) natuurlijk verkeerde stoffen kunnen zitten, zoals arsenicum, cadmium en kwik. En inderdaad, in hondenbrokken, waaronder Arcana en Orijen, zitten inderdaad deze zware metalen. Niet heel vreemd, het zijn stoffen die ook in de vrije natuur gewoon voorkomen. Zeker in producten met vis is het niet vreemd dit te vinden omdat wereldwijd vis heel veel kwik en andere zware metalen bevat. Uw harinkje zal beslist ook dergelijke stoffen bevatten.

Zowel de Benelux-distributeur als het Amerikaanse moederbedrijf ontkennen dat ook niet. Zo schrijft Champion Petfood Benelux vandaag “Net zoals de natuurlijke voeding welke wij zelf consumeren, bevatten Orijen en Acana kleine sporen van een reeks in de natuur voorkomende elementen. Deze zogenaamde zware metalen worden overal op de aarde aangetroffen en de minuscule hoeveelheden van deze stoffen in Orijen en Acana vormen een veilig en gemeenschappelijk onderdeel van zowel menselijke als dierlijke voeding.” En wie de gemeten hoeveelheden in deze voedingsmiddelen vergelijkt met de standaarden die de Amerikaanse wetgever inzake dit soort stoffen toelaatbaar acht, merkt ook op dat deze zeer ruim onder de gevaarlijke grens voor mens en dier liggen. Daarbij, zo laat Champion Petfood Benelux ook weten, de Amerikaanse rechtszaak richt zich op de in de VS geproduceerde voeding. In Europa wordt uitsluitend de in Canada geproduceerde voeding verkocht.

Zoals in de VS wel vaker voorkomt, is de reactie van het moederbedrijf op de rechtszaak niet mals. “Misinformation, erronous claims, baseless claims”. Het bedrijf ziet de –ongetwijfeld langlopende- rechtszaak dan ook met vertrouwen tegemoet. Al in mei vorig jaar publiceerde het bedrijf een whitepaper waarin de in hun merken aangetroffen hoeveelheden werden vergeleken met de normale standaarden.

Al met al lijkt het dus vooral een storm in een glas water, aangewakkerd door een niet al te transparante organisatie. Vooralsnog hoeven Europeanen zich geen zorgen te maken. Wel zou het een goede zaak zijn als de teksten op verpakkingen van alle merken hondenvoeding eens eensluidend en transparant zijn, want voor wie zelf geen voedingsdeskundige is, is het merendeel abracadabra.

Clean Label is inmiddels de jacht begonnen op arsenicum in proteinedrankjes...

bron

Clean Label

Whitepaper Champion petfoods