• Dierenapocalypse dreigt door coronamaatregelen

Dierenapocalypse dreigt door coronamaatregelen

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Dierenapocalypse dreigt door coronamaatregelen

vr, 03/27/2020 - 11:10

Niet corona zelf, maar de maatregelen bedreigen duizenden honden en andere huisdieren...

In Europa dreigt er een massale  slachting te komen van honden. In diverse Oostbloklanden worden al gevallen gemeld van broodfokkers (meest illegaal)  die hun fokteven willen laten inslapen. In Hongarije konden ternauwernood 27 chihuahua’s worden gered die door de fokker werden afgegeven bij een dierenarts om te euthanaseren. Doordat de grenzen dicht zijn kunnen de pups nauwelijks nog vanuit de foklanden naar de West-Europese afzetmarkten worden gesmokkeld, en de fokkers zitten in het Oostblok en elders niet te wachten op honden die onverkoopbaar zijn, maar wel verzorgd moeten worden.

De 26 Chihuahua’s in Hongarije werden valk voordat ze werden ingeslapen allemaal meegenomen door de Chihuahua Rescue Hungary die de hondjes samen met andere organisaties opving. Echter, dit lijkt het topje van de ijsberg. Immers, veel fokkers die het niet erg nauw nemen met de regels zullen de honden vermoedelijk ook niet “netjes” door een dierenarts laten inslapen, maar zelf een andere “oplossing” kiezen.

In Nederland is er vooralsnog geen rem op de verkoop van pups, en kunnen mensen nog gaan winkelen. In België echter zijn alle niet-noodzakelijke boodschappen, en pups vallen daaronder, verboden. De voorzitter van de Belgische organisatie van beroepskwekers Ani-zoo, Paul de Cooman, maakt zich zorgen over de branche. Als de kosten van de fokkerijen gedekt kunnen worden houden ze het wel enige maanden uit, pensions hebben een groter probleem, die blijven nu leeg nu mensen niet reizen en op vakantie gaan.

Verkoop van dieren is op dit ogenblik in België geen essentiële activiteit. De activiteiten zijn dus gestopt. Voorlopig is het enige wat in België mogelijk kan is het leveren van online bestelde dieren. Dit is wettelijk toegelaten. Ik ben nu actief aan het onderhandelen om eventueel ook te mogen leveren op afspraak/afhalen.  De Minister van Dierenwelzijn staat hierachter, de andere politiekers moeten nog overtuigd worden.”  Minister Weyst maakt zich inderdaad zorgen ““Ik heb het crisiscentrum al een paar keer gevraagd om ook een uitzondering te maken voor de honden- en kattenkwekerijen”, zegt Weyts nog. “Zij zitten nu ook met een opgebouwd bestand van levende dieren. Er moet ook voor hen duidelijkheid komen”. 

Volgens De Cooman is het geen oplossing om voorlopig te stoppen met het laten dekken van de fokteven. “2 maanden zwangerschap plus 2 maanden vóór ze verkocht worden brengt ons al 4 maanden verder (hopelijk kunnen tegen dan de activiteiten terug opgestart worden).” De Cooman vreest dan ook dat er een grote groep honden komt die straks door hun al wat hogere leeftijd, geen pup van 8 weken meer, moeilijk verkocht kunnen worden. Het massaal laten inslapen gebeurt volgens de voorzitter van Anizoo niet in België, fokkers zijn te lang bezig geweest om een rendabele economische fokomgeving op te bouwen en gaan hun bedrijfskapitaal zo niet vernietigen.

Overigens zijn er in Vlaanderen na aandringen van minister Weyts voor asielen al afwijkende regels. Die asielen mogen zich blijven inzetten voor de opvang en verzorging van dieren. Ook de vrijwilligers mogen aan de slag blijven in de asielen. Alle medewerkers moeten natuurlijk wel alle voorzorgsmaatregelen over afstand en hygiëne respecteren. Weyts heeft nu ook duidelijkheid gekregen over het afstaan en adopteren van dieren bij asielen. Het crisiscentrum bevestigt dat adopties kunnen blijven doorgaan, zij het dan op afspraak. “Als er weken of maandenlang geen adopties meer zouden zijn, dan kan dat grote gevolgen hebben in de asielen”, beseft Weyts. “De instroom van dieren is immers niet gestopt bij de asielen. Er moet ook een uitstroom zijn van dieren die opgenomen worden in een liefdevolle thuis”.

De geplande financiële steun voor asielen wordt vervroegd. Weyts voorziet een eenmalig steunbedrag van 3.000 euro voor de erkende asielen. Er is nu ook duidelijkheid over dierenpensions. Het federaal crisiscentrum heeft beslist dat de pensions mogen blijven werken voor de mensen die nood hebben aan essentiële opvang. “Denk aan mensen die nu een dicht familielid verliezen of mensen die zelf opgenomen moeten worden in een ziekenhuis: zij moeten hun geliefde dier tijdelijk kunnen toevertrouwen aan een dierenhotel”, aldus Weyts.

In New York, waar ook een overbevolking van asielen dreigt, is nu voorlopig een moratorium op niet-medisch-noodzakelijke euthanasie van asieldieren. Daar leek ook een sterk verhoogde kans op meer euthasnasiegevallen, maar die is voorlopig afgewend. New York is in de VS een brandhaard voor corona.

Nederlandse asielen melden op dit moment nog geen extra toeloop van dieren

 

Dit artikel wordt geupdate als er meer informatie komt.

Bij de foto's: de 27 geredde Chihuahua's, foto's aangeleverd

Dierenapocalypse dreigt door coronamaatregelen

dossier