Corona besmettelijk via honden?
Op donderdag 27 februari meldde de afdeling Landbouw, Visserij en Behoud van Hongkong (AFCD) dat monsters die op 26 februari waren genomen uit de neus- en mondholte van een hond (een 17-jarige dwergkees wiens eigenaar was gediagnosticeerd met COVID-19). Deze monsters bleken "zwak positief" voor SARS-CoV-2. Een ontlastingmonster was negatief.
SARS-CoV-2 is de stam die COVID-19 veroorzaakt. De gebruikte PCR-test is gevoelig, specifiek en reageert niet kruislings met andere coronavirussen van honden of katten. Een "zwak positief" resultaat suggereert dat een kleine hoeveelheid SARS-CoV-2 RNA in de monsters aanwezig was, maar maakt geen onderscheid tussen RNA dat is gevonden van intact virus en RNA-fragmenten.
PCR-tests werden herhaald op 28 februari, 2, 3, 5 en 10 maart met aanhoudend het resultaat "zwak positief".
Daarnaast werden zogenaamde gensequentiebepalingen van het SARS-CoV-2-virus van de hond genomen, dit onderzoek werd op 12 maart voltooid. De resultaten waren zeer vergelijkbaar. Een virusisolatietest die op 12 maart werd uitgevoerd, was negatief.
Experts van de School of Public Health van de University of Hong Kong en het College of Veterinary Medicine and Life Sciences van de City University of Hong Kong zijn van mening dat de consistentie en persistentie van de resultaten erop duidt dat het virus zich in dit specifieke geval mogelijk van de geïnfecteerde mensen naar de hond heeft verspreid. De tests zijn uitgevoerd door de laboratoria van de AFCD en de School of Public Health van de University of Hong Kong. Dit laatste is een geaccrediteerd referentielaboratorium voor de WHO voor het testen van SARS-COV-2.
Er waren twee honden in quarantaine vanwege besmette eigenaren, en bovengenoemde hond was de eerste. De tweede hond had negatieve resultaten van tests voor het virus. Geen van beide honden vertoonde tekenen van ziek zijn met COVID-19. Helaas stierf de hond die positief testte op 16 maart. De hond was 17 jaar oud en had aanhoudende gezondheidsproblemen die waarschijnlijk verantwoordelijk waren voor de dood van deze hond, en dus niet COVID-19.
De tweede hond is inmiddels uit de quarantaine vrijgelaten.
Op 19 maart meldde de AFCD dat een derde hond, een Duitse herdershond die bij een eigenaar woonde die positief testte op COVID-19, ook positief had getest. Een andere hond van gemengd ras uit dezelfde residentie werd negatief getest. Geen van beide honden vertoonde tekenen van ziekte. Beide honden zijn in quarantaine gezet en worden nog steeds gecontroleerd en getest.
Op 27 maart werd in Belgie melding gemaakt van een kat die het virus droeg. "We hebben ook vernomen van de faculteit Dierengeneeskunde van de universiteit van Luik dat er een corona-infectie is van een kat die nauw contact had met zijn eigenaar en die een week nadat de eigenaar symptomen begon te vertonen ook symptomen kreeg. Het ging om diarree, braken en ademhalingsmoeilijkheden", aldus de woordvoerders. "In de uitwerpselen van de kat werd het virus aangetroffen."
Tot op heden zijn er nergens ter wereld meldingen geweest van huisdieren of andere dieren die ziek werden en er is geen bewijs dat huisdieren, inclusief huisdieren, SARS-CoV-2 kunnen verspreiden. Omdat de situatie voortdurend evolueert, kunnen volks- en dierengezondheidsfunctionarissen besluiten om uit voorzichtigheid bepaalde dieren te testen. De beslissing om te testen zal in samenwerking worden genomen tussen lokale, staats- en federale ambtenaren van dieren en volksgezondheid.
Het huidige deskundige inzicht is dat COVID-19 voornamelijk van persoon tot persoon wordt overgedragen. Daarmee wordt de aanbeveling tegen het testen van huisdieren voor SARS-CoV-2 ondersteund, tenzij op officieel bevel. Als honden of katten ademhalingssymptomen vertonen, worden testen op gebruikelijk voorkomende ziekteverwekkers geadviseerd.
Er is een besmetting. En dan?
Hoewel er geen meldingen zijn dat huisdieren ziek worden met COVID-19, wordt het uit voorzorg aanbevolen dat mensen met COVID-19 contact met dieren beperken totdat meer informatie bekend is over het virus. Het advies momenteel is dat wanneer iemand ziek is, een ander lid van het huishouden zorg draagt voor wandelen, voeren en spelen met het huisdier.
Wie (licht) besmet is en een hulphond heeft wordt aanbevolenen een gezichtsmasker te dragen en verder is het advies; deel geen eten, kus of knuffel ze niet; en was uw handen voor en na elk contact met uw huisdier of dienstdier.
Het dier zelf kan weliswaar niet ziek worden, maar het virus zou via de vacht van het dier overgedragen kunnen worden, net als bijvoorbeeld een deurknop een besmettingsgevaar kan vormen als deze is aangeraakt door een besmette COVID-19 patiënt.
Wie goede voorbereiding wil treffen kan zorgen voor een noodpakket, met ten minste twee weken aan voedsel voor het huisdier en de benodigde medicijnen. Twee weken is een redelijke termijn voor quarantaine of zelfisolatie bij verdenking van besmetting.
Het is belangrijk om te onthouden dat er tot op heden geen meldingen zijn geweest van huisdieren of andere dieren die ziek werden door SARS-CoV-2, en er is momenteel geen bewijs dat huisdieren COVID-19 kunnen verspreiden, niet naar andere dieren en niet naar mensen.