• COVID-neveneffect: onze honden worden te dik

COVID-neveneffect: onze honden worden te dik

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

COVID-neveneffect: onze honden worden te dik

vr, 01/15/2021 - 13:54

Te veel liefde en snoep...

Door de komst van COVID is het aantal mensen dat een hond heeft omhoog gevlogen, de pups zijn bijna niet aan te slepen, om het eens hard te zeggen. Die nieuwe eigenaren, en zij die al een hond hadden, zochten steeds vaker een vorm van troost bij hun hond. De hond werd letterlijk overladen met liefde en genegenheid. Op zich een goede ontwikkeling, maar…

het blijkt dat we misschien net iets te goed zijn in et vervullen van de behoeften van onze huisdieren, en onze aandacht richten op gewoonten die hun fysieke gezondheid in gevaar brengen. Want niet alleen is die liefde vermomd als aaien en knuffelen, de liefde komt ook tastbaarder, in de vorm van eten en snoepjes..

Nieuw onderzoek van het diervoedingsbedrijf Hill's Pet Nutrition , in samenwerking met Kelton Global , een bedrijf voor consumenteninzichten, laat zien dat de pandemie de taille van onze honden, en katten, heeft doen toenemen, flink toenemen zelfs,

Volgens het onderzoek zegt meer dan 70 procent van de huisdierprofessionals (dierenartsen etc.) die voor het onderzoek zijn ondervraagd, dat de pandemie de eetgewoonten van huisdieren heeft beïnvloed - en niet bepaald ten goede.

De ondervraagde dierenartsen meldden dat 45 procent van de honden die sinds het begin van Covid-19 werden gezien, te zwaar of zwaarlijvig waren. Dat percentage is iets lager voor katten, waarbij 43 procent van de huiskatten wordt gerapporteerd als overgewicht of obesitas.

De belangrijkste bevindingen van het onderzoek:

  • Een derde van de eigenaren met huisdieren met overgewicht zegt dat hun huisdieren in 2020 specifiek zijn aangekomen.
  • Eigenaren met honden met overgewicht rapporteerden vaker dat de pandemie invloed had op het gewicht van hun huisdieren.
  • Een derde van de hondenbezitters meldde problemen om hun huisdieren aan te moedigen om te bewegen.
  • 20 procent van de eigenaren van gezelschapsdieren gaf toe huisdieren meer traktaties te geven.
  • Huisdieren met overgewicht hadden meer kans zich te vervelen, meldden eigenaren.

 

Maar liefst een derde van de eigenaren met een hond of kat met overgewicht zegt dat hun huisdieren specifiek zijn aangekomen tijdens de coronaviruspandemie.  En hoewel de eigenaren dat aankomen van hun dier eigenlijk wel zien, zeggen de meeste dat niet proactief tegen hun dierenarts. Integendeel, 2 op de 3 eigenaren van gezelschapsdieren is geschokt of defensief wanneer een dierenarts hen vertelt dat hun huisdier een paar kilo is aangekomen - net als wanneer we worden geconfronteerd met ongemakkelijk nieuws over onze eigen gewichtstoename.

Via een online onderzoek dat tussen 23 november en 30 november 2020 werd uitgevoerd, ondervroegen de onderzoekers meer dan 200 dierenartsen en 1.000 eigenaren van gezelschapsdieren.

Ongeveer de helft van de eigenaren had honden, terwijl de andere helft katten bezat. Meer dan de helft van de hondenbezitters - 261 in totaal - had een pup met overgewicht. Bij de 250 eigenaren met dikke katten lag het aantal maar iets lager.

Meer dan 1 op de 5 eigenaren van gezelschapsdieren gaf zelf aan dat ze hun huisdieren meer traktaties gaven tijdens Covid-19 in vergelijking met pre-pandemische tijden. Eigenaren van mollige pups meldden vijf keer vaker als andere hondenbezitters dat het aantal traktaties fors was toegenomen, en eigenaren van dikke katten hadden zelfs zes keer zo vaak problemen hiermee.

Als gevolg van een verandering in hun eigen werkroutines en huisdieren die meer tijd binnenshuis doorbrengen en minder sporten - misschien als gevolg van pandemie-gerelateerde lockdowns - meldden eigenaren dat het een grotere uitdaging was om het gewicht van hun huisdieren te behouden.

Maar het blijkt dat de gewichtstoename van huisdieren ook verband kan houden met de genegenheid van hun eigenaren, die tijdens de pandemie tot bloei is gekomen. Naarmate mensen meer tijd thuis doorbrengen, zijn ze meer op de hoogte van de emotionele behoeften van hun huisdieren, en sommigen zijn overgestapt op traktaties om hun katten en honden gelukkiger te maken. Bijna 30 procent van de eigenaren gaf aan dat hun huisdieren behoeftig waren, en een kwart van de eigenaren geeft aan dat hun huisdieren zich verveelden.

Het is niet verrassend dat mensen met dieren met overgewicht eerder meldden dat hun huisdieren zich verveelden of behoeftig waren, wat de eigenaren ertoe aanzette de beestjes traktaties te geven als een coping-mechanisme.

Het is gemakkelijk om bevindingen van een huisdiervoederbedrijf dat afslankgerelateerde producten verkoopt, af te wijzen, maar hun onderzoek is in feite in overeenstemming met eerdere gegevens over stijgende obesitas bij huisdieren. Een studie uit 2018 door Nationwide - een van de grootste aanbieders van huisdierenverzekeringen - wees uit dat het percentage zwaarlijvigheid bij honden en katten voor het zevende jaar op rij stijgt.

Onderzoekers in die studie merkten op dat obesitas bij huisdieren in 2016 verband hield met meer dan $ 62 miljoen aan veterinaire vergoedingen in de VS. Obesitas bij huisdieren is ook in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker, urineweginfecties en hartaandoeningen.

In een rapport uit 2018 ontdekte de Association for Pet Obesity Prevention dat een kwart van de katten en meer dan 35 procent van de honden te zwaar was, aldus dierenartsen. Datzelfde rapport meldde dat een alarmerende 33,8 procent van de katten als zwaarlijvig werd gecategoriseerd.

30 procent van de dierenartsen zegt dat ze meer honden met overgewicht of obesitas hebben gezien in vergelijking met pre-Covid-19-bezoeken

dossier