• Prikoren maken kinderen bang

Prikoren maken kinderen bang

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Prikoren maken kinderen bang

di, 12/25/2018 - 17:20

De Amerikaanse TSA (Transportation Security Administration) heeft besloten in de nabije toekomst geheel over te stappen op honden met hangoren - honden met staande oren, de zgn "prikoren", zullen niet meer worden ingezet.
De reden hiervan is het publiek; dat is minder snel bang van honden met flaporen. Prikoren zijn intimiderend, en dan vooral voor kinderen.

In de Verenigde Staten zijn diverse organisaties die zich bezighouden met honden voor beveiligingsdoeleinden. Dat kunnen drugshonden zijn, maar speurhonden kunnen voor allerlei zaken worden getraind en ingezet. TSA is de op één na grootste beveiliger op dit vlak van heel Noord-Amerika. Ze hebben zo'n 1.800 honden in dienst en daarvan heeft ongeveer 80% hangende oren. 
Er gaan regelmatig honden met pensioen en TSA heeft besloten deze natuurlijke afvloeiing te gebruiken om de honden met staande oren te vervangen door honden met flaporen. 
TSA gebruikt momenteel vijf rassen met flaporen: Labradors, Duitse Staande korthaar en Duitse Staande ruwhaar, Vizsla en Golden retriever. Zij vallen volgende de Amerikaanse normen onder de sporthonden.
Er worden twee rassen ingezet met prikoren: Mechelse herders en Duitse herders. Deze twee rassen vallen onder de werkhonden.
Christopher Shelton, hoofd van het TSA trainingscentrum in Texas, zegt dat de grotere aantallen flaporige honden vooral komen doordat er steeds meer sporthonden worden gefokt, meer dan de werkhondenrassen met staande oren.

Shelton benadrukt dat een hond aan drie eisen moet voldoen, wil hij in aanmerking komen als diensthond van de TSA: hij moet aan de gezondheidseisen voldoen, hij moet in staat en bereid zijn geuren te herkennen en te melden en hij moet sociaal gedrag hebben zodat hij te handhaven is in mensenmenigtes.

Of een hond wel of geen staande oren heeft zal dus nooit doorslaggevend zijn, aldus Shelton. De keuze om meer hangoren te gebruiken is overigens niet officieel, het is iets waarover intern is gesproken en heeft dus nog geen formele kracht.

Van de 1.200 TSA-honden wordt een derde ingezet om daadwerkelijk mensen te screenen. De overige honden doorzoeken bagage en aanverwanten om te controleren op drugs en explosieven.
Een hond en zijn geleider trainen kost tussen de $ 26.000 en de $ 42.000 en is dus een kostbare aangelegenheid. Daarbij zijn de staande oren dus maar een heel klein onderdeeltje.

Overigens benadrukken de woordvoerders dat de honden, ook de hangoor-honden, absoluut niet benaderd mogen worden als ze aan het werk zijn. Ze mogen er dan minder bedreigend uitzien, maar een hond die aan het werk is kan en mag daarbij niet gestoord worden.
 

bron

Bron: TSA