• Zweeds onderzoek: te veel bacteriën in rauw vleesproducten

Zweeds onderzoek: te veel bacteriën in rauw vleesproducten

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Zweeds onderzoek: te veel bacteriën in rauw vleesproducten

vr, 03/08/2019 - 17:36

Opnieuw is er een onderzoek, uit Zweden deze keer, waarin wordt gewaarschuwd voor het ondeskundig gebruik van rauw vlees als hondenvoeding. Veel rauw-vlees-producten bevatten een hoog niveau van bacteriën die potentiële gezondheidsrisico's voor zowel dieren als mensen hebben, aldus het onderzoek dat deze week in Vet Record werd gepubliceerd. Vooral voor kwetsbare groepen als zuigelingen, ouderen en mensen met een slechte immuniteit kan dit problemen opleveren, waarschuwen de onderzoekers.

Een op rauw vlees gebaseerd dieet is de laatste jaren steeds populairder geworden voor honden, omdat het wordt gezien als een 'gezonder' en meer 'natuurlijk alternatief' voor de algemeen verkrijgbare commerciële (brok)producten. Maar in tegenstelling tot de commerciële brokken worden rauwe vleesproducten niet verhit of gevriesdroogd om hun inhoud te pasteuriseren.

De onderzoekers namen monsters van 60 verpakkingen rauwvleesproducten, gekocht bij een aantal winkels binnen een straal van 200 km van hun laboratorium tussen maart en september 2017. De producten, allemaal bedoeld voor honden, bevatten minstens één element van: ongekookt vlees en/of eetbare botten en / of organen van runderen, kippen, lammeren, kalkoenen, varkens, eenden, rendieren of zalm. Sommige van de producten bevatten ook groenten, plantaardige vezels en mineralen. Alle producten, gemaakt door 10 verschillende fabrikanten, zijn afkomstig uit Zweden, Noorwegen, Finland, Duitsland of Engeland.

De monsters werden geanalyseerd op bacteriën die mogelijk een gezondheidsrisico kunnen vormen voor dieren en mensen zoals de Enterobacteriaceae-soorten; Clostridium perfringens, Salmonella en Campylobacter-soorten.

Uit de resultaten bleek dat alle 60 monsters Enterobacteriaceae-soorten bevatten, die vooral via de faeces en via minder hygiënische omstandigheden anderen kunnen besmetten. Het niveau varieerde sterk bij de verschillende fabrikanten en in sommige gevallen bij de verschillende producten van dezelfde fabrikant. Maar 31 (52%) van de monsters bevatten niveaus die de maximale drempel overschreden die is vastgelegd in de EU-regelgeving van 5000 bacteriën per gram product. Overigens, Van de meeste geïdentificeerde soorten is niet bekend of ze infecties veroorzaken, alleen de E.Coli, die in 1/3 van de monsters werd aangetroffen, is wel degelijk een bacterie die infecties veroorzaakt.

C. perfringens, werd gevonden in 18 monsters (30%); twee van de monsters overschreden de maximumgrenzen bepaald door de Zweedse richtlijnen.

Salmonella en Campylobacter zijn zoönotische bacteriën die in staat zijn om van dieren naar mensen te gaan en een infectie te veroorzaken. EU-voorschriften staan ​​geen salmonella toe in diervoeders. Maar toch werden Salmonella-soorten werden gevonden in 4 (7%) van de 60 monsters, terwijl Campylobacter-soorten werden gevonden in drie monsters van drie verschillende fabrikanten. Dit is een relatief laag niveau, maar mogelijk was dit laag omdat Campylobacterspecies erg gevoelig zijn voor bevriezing, aldus de onderzoekers. "Het is zeer waarschijnlijk dat Campylobacter vóór het invriezen in meer monsters aanwezig was en dat die monsters waarin Campylobacter werd geïsoleerd zeer hoge concentraties Campylobacter-soorten bevatten vóór het invriesproces, omdat sommige de vriezer overleefden", schrijven ze.

 

De onderzoekers adviseren niet om te stoppen met rauw voeren, maar willen mensen er wel van bewust maken dat het belang van zorgvuldige opslag, behandeling en voeding van rauw vlees erg groot is  vanwege de potentiële gezondheidsrisico's die ze opleveren. Ze doen verschillende aanbevelingen om het risico op infectie en antibioticaresistentie in te dammen.

De rauwe voeding moet:

  • Bevroren bewaard tot gebruik en ontdooid bij 10 graden C
  • Gescheiden blijven van ander eten
  • Behandeld worden met afzonderlijke keukenapparatuur of met apparatuur die na gebruik grondig is gereinigd
  • Goede hygiëne is essentieel,: bacteriën in de sappen van rauw vlees kunnen zich verspreiden naar andere voedingsmiddelen en oppervlakken, en honden kunnen mogelijk schadelijke en / of antibioticaresistente bacteriën overbrengen door menselijke gezichten direct na het eten te likken.
  • Honden mogen geen rauwe vleesproducten krijgen terwijl ze worden behandeld met antibiotica, omdat dit het risico op resistentie tegen antibiotica zou kunnen verhogen, zeggen ze.
  • Honden in gezinnen met baby's, ouderen of immuungecompromiteerde (verzwakte) personen mogen ook niet worden gevoed met rauw vlees, omdat deze groepen gevoeliger zijn voor infecties," zo waarschuwen ze.

De Britse dierenartsenorganisatie reageertrt met “"Bacteriën zoals E coli en Salmonella kunnen bij dieren een significante gastro-intestinale aandoening veroorzaken. Potentieel schadelijke ziekteverwekkers die in rauw voedsel aanwezig zijn kunnen overgaan op andere dingen in hun omgeving, dus er is een risico voor eigenaren zowel bij het hanteren van het voedsel als bij het in contact komen met het dier. Eigenaren van gezelschapsdieren die ervoor kiezen een rawfood-dieet te voeren, moeten zich bewust zijn van de mogelijke gezondheidsrisico's en moeten de nodige voorzorgsmaatregelen nemen bij het bewaren en hanteren van het voedsel. “We adviseren elke eigenaar die een rauw vleesgebaseerd dieet voor zijn huisdier wil proberen, eerst een dierenarts te raadplegen."

Dogzine heeft bij de onderzoekers gevraagd welk producten getest zijn, maar de onderzoekers willen geen heksenjacht op die producten, en maken de merken dus niet bekend.

bron

Occurrence of Salmonella, Campylobacter, Clostridium and Enterobacteriaceae in …


Dit artikel is een premium-artikel,beschikbaar voor abonnee's van ons blad en website-abonnee's. Het vervolg van dit artikel kunnen abonnees lezen.

Wilt u toegang, kijk dan hier voor de mogelijkheden