Kippennekken risicofactor voor acute verlamming?
Het eten van rauw kippenvlees door honden zou mogelijk het risico op acute polyradiculoneuritis bij honden vergroten. Vooral kippennekken zijn verdacht. Dat blijkt uit onderzoek van het U-Vet Hospital in Melbourne, Australië. Het zou met name gaan om het voorkomen van e bacterie Campylobacter spp in het rauwe vlees.
Acute Polyradiculoneuritis, APN, is een vrij zeldzame ziekte bij honden. In Amerika is de ziekte bekend als de “Coonhound-verlamming”, omdat het optreden ook gelinkt wordt aan beten van de wasbeer, de racoon. Dat verband is ook gevonden, niet gelinkt aan de bacterie overigens.. APN is een progressieve verlamming, vergelijkbaar met het syndroom van Guillain-Barré bij mensen. Als eerste verliest de hond de controle over de achterpoten, die worden zwakker, en dat verspreidt zich via de rug en net naar de voorpoten en het hoofd. Het merendeel van de getroffen honden herstelt spontaan, zonder medische behandeling, maar het volledig genezen kan wel tot 6 maanden lang duren. En brengt tijdens de ziekte dus veel extra werk mee voor de eigenaren. Incidenteel overlijdt een hond aan de ziekte.
Bij mensen is de ziekte eerder gelinkt aan de Campylobacter-bacterie, een redelijk veel voorkomende bacterie die ook aan het optreden van maagzweren wordt gelinkt. Zoals bij veel bacteriën, zal een verminderde weerstand vooral kans geven aan de ziekte. In 40% van alle menselijke ziektegevallen is de bacterie ook daadwerkelijk aangetroffen. Naast op rauw vlees, vooral kip (bij onderzoek in 2013 bleek 70% van al het voorverpakte kippenvlees in Engeland besmet met Campylobacter, niet vreemd omdat de bacterie van nature voorkomt in de kippendarmen) , komt de campylobacter voor in vervuild water, ongepasteuriseerde melk. Campylobacter sterft bij temperaturen boven de 48 graden, maar kan korte periodes onder het vriespunt wel overleven. Maagzuur doodt de bacterie, indien de normale zuurgraad van de maag is gehandhaafd.
In dit onderzoek bij honden met APN werd gekeken naar het voorkomen van campylobacter in de ontlasting. 27 honden met de ziekte, 47 honden zonder de aandoening. De ontlasting werd bestudeerd, en in gevallen waarin het fecale monster binnen 7 dagen na het begin van de klinische symptomen van APN werd verzameld, bleken deze APN-gevallen 9,4 keer meer kans te hebben om positief te zijn voor Campylobacter spp vergeleken met controlehonden (P <0,001). Daarnaast werd een significante associatie gevonden tussen honden die getroffen waren door APN en de consumptie van rauwe kip (96% van APN-gevallen, 26% van de controlehonden). De meest voorkomende Campylobacter spp. geïdentificeerd was Campylobacter upsaliensis. Van de zieke honden kregen ze in 93% van de gevallen kippennekken of kippenvleugels of beiden.
We voorspellen dat Campylobacter waarschijnlijk de reden is voor de ontregeling van de immuniteit van de hond en daarom ook de symptomen van verlamming, "zei Dr. Martinez-Anton, de hoofdauteur van het onderzoek. "De bacteriologische resultaten kwamen overeen met de hypothese dat het ongekookte kippenvlees de bron was van de Campylobacter en als gevolg daarvan APN werd geconstateerd”.
De campylobacter is overigens niet de enige bacterie die in verband met ANP wordt genoemd. In eerder onderzoek bleek het vooral Toxoplasma gondii te zijn die voorkwam bij zieke honden. En ook andere nog, waaronder Haemophilus influenza, Mycoplasma pneumoniae, cytomegalovirus, Epstein-Barr-virus, Borrelia burgdorferi, en meest recent, Zika-virus. Gevallen van GBS na rabiës en varkensinfluenzavaccins zijn ook gemeld.
Kleine honden bleken gevoeliger te zijn, vooral omdat deze vaker kippennekken kregen. Campylobacter komt daar blijkbaar vaker op voor dan op spiervlees. En kleine honden eten vaker kippennekken omdat grotere botten, schaap en rund, voor hen niet geschikt zijn.
Vooral in de Engelstalige wereld is er weer een ware paniek ontstaan over rauw vlees. Vooralsnog gaat dit onderzoek niet verder dan een mogelijk verband tussen kippenvlees en het ontstaan van ANP. Gelet op het zeer geringe aantal honden dat jaarlijks ANP krijgt versus de hoeveelheid kippenvlees die gegeten wordt moet deze uitkomst wel serieus genomen worden, maar is paniek niet nodig. Wie de kip verhit zal sowieso geen problemen krijgen (niet buiten de koelkast laten afkoelen in de buurt van rauwe kip), en volledig gezonde honden zullen er hoogstwaarschijnlijk erg weinig last van krijgen. Honden met een aangetast immuunsysteem lopen wel een veel grotere kans, daar is rauw vlees wel af te raden. Omdat er verbanden zijn aangetoond tussen ACP en meerdere ziekteverwekkende bacteriën, zal de feitelijke oorzaak van APN en de mate waarin ziekteverwekkers er in bijdragen veel beter onderzocht moeten worden. Oorzaak en gevolg feitelijk. Want gezonde honden hadden de campylobacter veel minder vaak bij zich, en wat was er eerst, kip of het ei.
Wie dus rauw voert, gezonde honden heeft en onder hygiënische omstandigheden werkt hoeft zich geen grote zorgen te maken. Zieke honden zijn beter af met voedsel dat geen ziekteverwekkers bevat, maar hierover schreven we al eerder.
bron
Investigation of the Role of Campylobacter Infection in Suspected Acute Polyrad…
Seroprevalence of Various Infectious Agents in Dogs with Suspected Acute Canine…