• Zware straffen geëist tegen Belgische puppyhandelaren

Zware straffen geëist tegen Belgische puppyhandelaren

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Zware straffen geëist tegen Belgische puppyhandelaren

ma, 06/26/2017 - 15:20

Dit gaat om de bittere strijd van enkele ontevreden klanten die gesteund worden door GAIA", pleitten meesters Filiep Deruyck en Yannic Van Landeghem. "Onze cliënten wisten niet dat ze geen pups onder acht weken mochten invoeren. Niemand heeft hen daarop gewezen.””  Dit zeiden de advocaten van broodfokbedrijf en hondenspeciaalzaak Puppy House afgelopen week tegen de rechter in België die op 22 september moet oordelen.

De openbaar aanklager in Antwerpen eistte vorige week ongekend hoge straffen tegen beide exploitanten van Puppy House. Celstraffen tot één jaar en boetes tot 42.000 euro wil het Belgische OM zien.. Bovendien vordert hij de verbeurdverklaring van 286.500 euro. "Dit zijn géén hondenliefhebbers of professionele hondenverkopers, maar platte commerçanten", vindt aanklager Marc Van Cauteren volgens HLN. "De zaak draait goed, maar dat is maar een façade voor wat er achter de schermen aan de hand is."

Puppy House is al langer bekend bij organisaties tegen de broodfok. De zaak werkt vanuit Boechout (niet ver van de Nederlandse grens) en beweert specialist te zijn in Chihuahua’s. Als fokker is Puppy House ook erkend, al wil dat niet meer zeggen dan dat ze een vergunning hebben. In Belgie is al langer twijfel over dee waarrde van die erkenning, nu steeds meer broodfokkers en voorheen illegale importeurs deze erkenning krijgen. Geruchten over mogelijke corruptie rondom het afgeven van deze vergunningen doeen de ronde, maar kunnen tot nu toe niet bewezen wordeen.

Ook Puppy House betrekt zijn honden volgens de aanklager uit het Oostblok, in dit geval het Tsjechische verdeelcentrum Dogs and Co, dat eigendom is van Louisa T. "

 

 

“Met een onvolledige registratie en daar is Dogs and Co in Tsjechië ook voor veroordeeld. De puppy's waren ook té jong. Hoe jonger, hoe schattiger en hoe beter dat ze verkopen. De puppy's hadden niet de correcte vaccinatie gekregen en er was onvoldoende toezicht van dierenartsen. Kopers wisten niet wat ze kochten. Het gaat om een misleiding op alle vlakken. Dit zijn géén hondenliefhebbers, maar platte commerçanten." Zegt de aanlager tegenover HLN. Europese dierenpaspoorten van “Belgische” oorsprong zijn volgens insiders bijzonder gemakkelijk op de zwarte markt te krijgen, en duizenden gaan er rechtstreeks naar het Oostblok om zo “Belgische” hondenv tte krijgen.

Op het proces zijn er tien burgerlijke partijen: negen consumenten en dierenorganisatie Gaia, maar waarschijnlijk zijn er nog meer gedupeerden. Anthony Godfroid, advocaat van Gaia, benadrukt het belang van deze zaak: "Puppy House en haar zaakvoerders hebben enkel tot doel om zoveel mogelijk honden te verkopen. Hiervoor knijpen ze graag een oogje toe voor wat de gezondheidstoestand van de puppy's betreft". Gaia wil "dat er een einde komt aan bedrieglijke praktijken waarbij veel te jonge puppy's op een grootschalige wijze illegaal worden ingevoerd", aldus voorzitter Michel Vandenbosch.

Mathieu C. riskeert één jaar cel, Louisa T. een werkstraf van 200 uren en beiden 12.000 euro boete. Tegen Puppy House is 18.000 euro boete geëist. De zaakvoerders riskeren ook een verbod van drie jaar om dieren te houden en de verbeurdverklaring van 286.500 euro. "Tussen begin januari en juni 2014 zijn 382 te jonge puppy's ingevoerd. Puppy House betaalde voor een hondje 50 à 200 euro en verkocht het voor 500 à 1.000 euro. Als we een gemiddelde prijs van 750 euro nemen, komen we aan die som."

De uitspraak volgt op 22 september.

bron

HLN.be

dossier