• Europa geeft ruim baan aan illegale puppyhandel

Europa geeft ruim baan aan illegale puppyhandel

Leestijd
5 minuten
Tot nu toe gelezen

Europa geeft ruim baan aan illegale puppyhandel

do, 05/04/2017 - 16:15

Hij heeft een loopneus en onder al zijn wollige vacht is hij niet meer dan een zak botten, zo mager. Zijn gezondheid is slecht, maar toch, het doodzieke donsbolletje is een stamboomchihuahua die in Engeland wel 2000 pond, bijna 2500 euro, opbrengt. In Hongarije, op de dierenmarkt in Pecs, kost hij net iets meer dan 100 euro.  

De Engelse krant "The Sun" ging mee met dierenwelzijnsorganisatie FourPaws op jacht naar illegale puppenhandelaren in het Oostblok. Volgens de laatste schattingen van de Engelse politie zijn er ruim 100 bendes actief in de puppysmokkel. Alleen al in de handel met Engeland en Ierland gaat er 100 miljoen pond, 125 miljoen euro, per jaar om. Importregels en dierenwelzijn? ""I know a vet that can help you travel in a few days.“hey will give him a passport and change the date of birth and the date of the vaccines so he is good to travel." aldus een handelaar in Pecs tegen The Sun.  In Engeland gaan de handelarenver, ze huren zelfs huizen en richten ze in als woonhui om argeloze kopers te overtuigen van het "goede huisje".

hey will give him a passport and change the date of birth and the date of the vaccines so he is good to travel.

 


Dit artikel is een premium-artikel,beschikbaar voor abonnee's van ons blad en website-abonnee's. Het vervolg van dit artikel kunnen abonnees lezen.

Wilt u toegang, kijk dan hier voor de mogelijkheden


 

Maar niet alleen in Engeland, ook in Duitsland is het triest. De Münchner Tageszeitung bericht over de kofferbakverkoop van pups. Via internet een afspraak maken, en op schimige parkeerplaatsen worden -veelal door mensen uit het Oostblok- de doodzieke, veel te jonge pups uit de kofferbak  gehaald en verkocht.. Dierenrechtorganisaties doen zich voor als koper om zo de daders aan te kunnen wijzen en te laten arresteren.  Voor de pups een kort geluk, omdat ze van buiten de EU komen moeten ze daarna nog vier maanden in quarantaine. Als ze al geënt zijn tegen rabiës, was dat op te jonge leeftijd, waardoor de enting hoogstwaarschijnlijk niet is aangeslagen.

Begin vorige maand waren  internationale dierenrechtenorganisaties te gast in Straatsburg om hun verhalen en plannen tegen deze illegale puppenhandel aan leden van het Europees Parlement te presenteren.

De EU Dog & Cat Alliance gaf een presentatie over de noodzaak van een actieplan om de illegale handel in honden en katten in de EU aan te pakken. EP-leden van de Intergroup (een groep bestaande uit EP-leden met interesse in een bepaald onderwerp, ongeacht de politieke voorkeur, en zonder feitelijke macht) konden zo plannen horen om te komen tot betere regulering van de verkoop van gezelschapsdieren in de EU concrete volgende stappen te bepalen  over hoe dit in Brussel en in de lidstaten moet worden doorgevoerd.

Elk jaar worden honderdduizenden gezelschapsdieren in de lidstaten illegaal verhandeld. Deze handel heeft negatieve gevolgen voor dierengezondheid en welzijn, volksgezondheid, consumentenbescherming en de goede werking van de interne markt van de EU. De Alliantie is van oordeel dat het probleem kan worden aangepakt door middel van een uitgebreide, gecoördineerde aanpak waarbij het Europees Parlement, de Commissie en de lidstaten, met inbegrip van grens- en veterinaire autoriteiten en het maatschappelijk middenveld, betrokken worden  en verzoekt daarom een EU-actieplan om de illegale aanpak te pakken.

Joe Moran, adviseur voor politieke zaken bij Eurogroup for Animals, schetste in zijn presentatie hoe de bestaande wettelijke bevoegdheden niet genoeg gebruikt worden om de gewetenloze verkopers van honden en katten online tegen  te gaan en hoe deze advertenties ook nog eens de vraag in stand houden naar deze illegale pups.

nederlandse advertentiesites, bron pet deception
Nederlandse advertentiesites, bron Pet Deception

En Daniela Pichler, hoofd campagnes bij FOUR PAWS international presenteerde de campagne 'The Pet Deception', die het probleem van slecht gereguleerde handel in huisdieren op advertentiesitesaanpakt.   Zij roept om wetten in heel Europa om de handel in huisdieren online te regelen.  "frauduleuze verkopers exploiteren het internet om dieren te verkopen omdat ze hen anonimiteit en internationaal bereik geven, waardoor het perfecte milieu wordt gecreerd om miljoenen in onbetaalde winsten te maken. (...) Het is van groot belang dat alle fokkers en verkopers geregistreerd worden en dat deze gegevens op een openbaar toegankelijke database staan. Voorts zou het wettelijk verplicht zijn dat verkopers hun registratienummer tonen bij de verkoop van dieren online en dat een bevoegde autoriteit verantwoordelijk wordt gesteld voor de behandeling van klachten over de verkoop van dieren, met name voor deze verkoop via internet" Via PetDeception kun je je eigen land vergelijken, in hoeverre handelssites maatregelen nemen om aanbod van zieke en illegale dieren   tegengaan. Helaas, in Nederland zien we alleen dat Speurders enige maatregelen neemt, verder scoort Nederland als een van de slechtste landen wereldwijd. Belgie doet het iets beter, maar daar worden fokkers inderdaad geregistreerd.

Dogzine vroeg de voorzitter van de Intergroup, de Finse Sirpa Pietikäinen (EPP, FI) en Vice-voorzitter  Renate Sommer, of de Intergroup inderdaad nu van plan was om actie te ondernemen. Helaas, een Verenigd Europa op dit punt is verder weg dan ooit. "The European Parliament has not the legal power to impose legislation to all Member States. It’s  the European Commission who has a near monopoly on proposing new legislative proposals in the context of its competences.  The welfare of  companion animals  is mainly the competence of the Member States which considerably reduces the possibility to take concerted action on EU level.  There is only one item of EU legislation which directly targets the welfare of dogs and cats and this relates to their transport for commercial reasons. Animal welfare standards for keeping and breeding remain the sole responsibility of Member States and national legislation on animal welfare varies between them." zo laten ze in een verklaring weten.

 

Intergroup
Intergroup for Animal Welfare

De Europese Raad zal actie moeten ondernemen, de parlementsleden zelf kunnen niet meer dan  reageren op wetsvoorstellen als die van de "Counsil" afkomen." The Council representing the Member States has in the end more influence on EU policy making and is at the origin of the Commission’s legislative inertia during this term.  Concerning animal welfare related policy the European Commission has made it clear that it won’t propose new legislative proposals during this term despite continuous calls for the European Parliament to  draft legislative proposals on several animal welfare related issues."

Met andere woorden, de Europese Raad heeft niets met dierenwelzijn. Wetgeving met een pan-Europees karakter staat niet in de planning, ondanks de doorlopende oproepen van parlementsleden. Integendeel, de Raad maakt zich hard voor het juist weer (her)openen van de grenzen, tijdelijk buiten Schengen om enigszins gesloten om terrorisme tegen te gaan, en vecht liever voor de toetreding van nog meer landen waar dierenwelzijn een ondergeschoven kindje is.

En dus blijft een daadwerkelijke aanpak van de illegale puppyhandel op Europees niveau uit

Het enige winstpuntje is dat -na lang aandringen door parlementsleden- er een onderzoek komt "a  study on the welfare of dogs and cats involved in commercial practices which was published in December 2015 to recommend concrete solutions to prevent dogs and cats from being bred and traded in a way which is likely to cause welfare problems."  Daarnaast werd in februari 2016 een motie aangenomen om huisdierenregistratiesystemen zo te maken dat gegevens onderling door heel europa kunnen worden uitgewisseld.  Diezelfde gegevens die door malafide dierenartsen voor een paar tientjes worden weggewassen en vervalst  De motie zou er indirect ook voor moeten zorgen dat uitbraken van besmettelijke ziektes zo sneller kunnen worden opgespoord. Zie de Regulation on Transmissible Animal Diseases (Animal Health Law), "Moreover, it made it clear  that a compatible system for the identification and registration of pets across the EU will have wider benefits than just tackling illegal trade alone. It will also help tracing the source of disease outbreaks and addressing animal abuse and other animal welfare concerns."

En dus blijft een daadwerkelijke aanpak van de illegale puppyhandel op Europees niveau uit.  Het EP zal zich hooguit inzetten om lidstaten te overtuigen van de noodzaak van een goed registratiesysteem, iets wat vermoedelijk jaren gaat duren. Voor de duizenden pups die nu in wrakke busjes en kofferbakken onze grenzen passeren op weg naar nietsvermoedende kopers is geen enkel vooruitzicht. En ook de kopers staan straks met lege handen en een dode pup.  De enige partijen die hier wel blij mee zijn, zijn de fokkers en handelaren, hun flinke bron van inkomsten is nog jaren gegarandeerd. En ook die van  de advertentiesites. Marktplaats en Ebay, maar zeker ook Facebook (die vooral niet reageert als er vragen over advertenties met dieren worden gesteld) varen er wel bij.

In Dogzine van mei/juni is veel meer te lezen over de illegale handel in pups, vermeende belangenverstrengeling en de lakse houding van de overheid.