• Villa Samson biedt patiënten tijd met hun hond of kat

Villa Samson biedt patiënten tijd met hun hond of kat

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Villa Samson biedt patiënten tijd met hun hond of kat

zo, 11/19/2017 - 12:21

Een trouwe makker waar je dag in, dag uit met liefde voor kunt zorgen.  Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat mensen zich geestelijk en lichamelijk prettiger voelen als ze een huisdier hebben. Dieren – zowel honden als  katten – zijn bijzonder geschikt als ‘therapeutisch medium’. 

Het dier leeft mee en voelt dingen aan. De hond bijvoorbeeld kan zich goed aan elke situatie aanpassen, hij zoekt contact en communiceert door middel van zijn mimiek en lichaamstaal met mensen. Onderzoek laat zien dat patiënten die met behulp van een therapiehond behandeld worden, beter reageren op hun medicijnen. Bovendien daalt hun bloeddruk en verbetert hun hartslag, een verhoogde endorfineproductie is aantoonbaar: het lichaam wordt aangespoord tot verbetering van de motorische en geestelijke capaciteiten. Een van de allerbelangrijkste veranderingen in het lichaam is het opheffen van depressiviteit.

In België hebben ze dat nu goed begrepen, daar is, gekoppeld aan het Universiteitsziekenhuis van Brussel, "Villa Samson" (biijna) geopend, op 1 december is het zo ver. Zelfs Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Wuydts is enthousiast. Het is dan ook een primeur voor België, en voor zover bekend voor heel de Benelux. Villa Samson is een “beestig fijn” gebouw naast het ziekenhuis waar huisdieren en patiënten elkaar onbezorgd kunnen ontmoeten. Een aangename ruimte waar het mogelijk is om de band met het huisdier te onderhouden, het dier te verzorgen, te aaien en ermee te spelen.

Elke patiënt die opgenomen is in het UZ Brussel kan gebruik maken van Villa Samson, op voorwaarde dat zijn ziektebeeld contact met dieren toelaat. De behandelende arts zal steeds zijn toestemming moeten geven. Sommige doelgroepen hebben een grotere nood aan contact met hun huisdier. Kinderen geven heel vaak aan dat ze hun diertjes missen. Een bezoekje van hun huisdier fleurt hun dag op en doet ze even vergeten dat ze in het ziekenhuis zijn. Voor eenzame, oudere mensen is hun huisdier vaak nog de enige familie. De hechting aan en verzorging van hun lievelingsdier, houdt ook hen gaande. Ze krijgen er de warmte, aandacht en liefde van die ze in het ziekenhuis grotendeels moeten missen. Mensen die aan het levenseinde staan willen vaak nog een laatste keer hun geliefde huisdier, hun trouwste vriend, zien en knuffelen ter afscheid.

Familieleden of vrienden kunnen tijdens de bezoekuren langskomen met het huisdier van de patiënt. Voor mensen die niemand meer hebben is er een opvangservice voor hun huisdier voorzien in een kennel in de buurt. De verzorgers van die kennel komen dan met het dier tot bij de patiënt.

In de multifunctionele ruimte kunnen therapeutische sessies georganiseerd worden met getrainde dieren. Deze “Animal Assisted Therapy” kan van grote betekenis zijn bij de behandeling van mishandelde kinderen, depressies, autisme, eetstoornissen, lees- en concentratieproblemen of bij kankerpatiënten. Heel speciaal zal het UZ Brussel enkele kamers inrichten in een huiselijke sfeer voor palliatieve begeleiding, zodat het mogelijk is om de laatste wens te vervullen: samenzijn met de dichtste familie en het lievelingsdier bij het levenseinde.

Het splinternieuwe gebouw telt twee vleugels met zes huiselijke kamers, twee voor katten, vier voor honden. Danny Verbiest, voormalig acteur en de stem achter TV-hond "Samson" is de peter van het initiatief, zie ook deze video uit 2013 hieronder. Nu maar hopen dat deze dierlijke variant van het Ronald MacDonaldhuis veel navolging in Nederland en België krijgt..  Villa Samson kwam mede tot stand door talloze giften van particulieren en bedrijfsleven.