• Gouverneur Bali wil einde aan hondensaté

Gouverneur Bali wil einde aan hondensaté

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Gouverneur Bali wil einde aan hondensaté

ma, 08/07/2017 - 16:17

De omstreden “hondensaté” op Bali mag niet meer. De gouverneur van het Indonesische eiland heeft een onderzoek gelast naar het eten van hondenvlees, speciaal voor en door toeristen. Het serveren van hondenvlees in restaurants en door marktstalletjes zou verboden zijn, zo melden diverse media. De brief, in opdracht van gouverneur Made Mangku Pastika, zou naar resorts en restaurants gestuurd zijn, en ook gezien door lokale media op Bali.

Het decreet, dat door verschillende organisaties met enthousiasme onthaald is, wil echter niet zeggen dat er een ban komt op de handel in hondenvlees. In Indonesië is de markt voor hondenvlees sterk groeiend, alleen al op Bali zouden jaarlijks 70.000 honden worden geslacht. Hond is een redelijk normaal gerecht, ook op de andere eilanden, alhoewel de moslim-meerderheid in Indonesië in het algemeen geen hond wil eten, de Hindu- en Christelijke minderheden (alleen op Bali zijn hindoes in de meerderheid) eten al eeuwenlang hondenvlees. Juist deze, relatief arme groepen hebben te weinig geld voor rundvlees, maar krijgen wel net voldoende geld voor hondenvlees. En zo, terwijl in andere Aziatische landen de markt langzaam lijkt te dalen (Zuid Korea, Taiwan, Vietnam) stijgt de vraag naar hondenvlees in Indonesië.

De reden voor de nu aangekondigde ban op hondenvlees is ook meer gelegen in angst voor dalend toerisme dan uit oogpunt van dierenwelzijn. De reportage van Animals Australia zorgde voor een schok onder (overwegend Australische) toeristen, een grote bron van inkomsten voor het eiland, dat na de bloedige aanslag op een discotheek net weer uit het dal kroop. Bali kan dan ook gen nieuw schandaal gebruiken. Niet voor niets  was het Departement voor toerisme in Bali er recent als de kippen bij om de beschuldigingen over hondenvlees te ontkennen.  "Het is niet waar, dat hondenvlees wordt verkocht aan toeristen. Het is slechts het verhaal van iemand die wil provoceren, en die zo het toerisme op Bali wil aanvallen” aldus het hoofd van het Bureau voor Toerisme in Badung, I Made Badra begin juli.

Om de totale handel in hondenvlees te verbieden in Indonesië zal er nog veel gedaan moeten worden, zo meldt ook het hoofd van de Dierengezondheidsdienst in Bali, Dr. Natu Kesuma tegenover ABC Australia. “It is important to end the trade in Bali, especially to protect our culture and tourism industry as well as to apply the national animal welfare law.”

Overigens zal het ook om andere redenen niet het dierenwelzijn zijn dat de gouverneur tot deze beslissing dwong. Al eerder raakte hij enigermate in opspraak door goedkeuring te verlenen aan massaslachtingen van honden om rabiës te bestrijden.

 

Video hieronder: activisten strijden tegen hondensate (video uit 2016)