• vuurwerkverbod

Toch een vuurwerkverbod voor jaarwisseling 2021

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Toch een vuurwerkverbod voor jaarwisseling 2021

vr, 11/19/2021 - 14:54

Tijdens het ministersberaad van vrijdag 19 november werd definitief besloten dat er ook dit jaar een verbod zal zijn op consumentenvuurwerk. Het demissionaire kabinet nam dit besluit na oproepen van burgemeesters en artsen.

Het vuurwerkverbod van vorig jaar liet een afname van maar liefst 70% aan vuurwerkslachtoffers zien, waarmee bewezen is dat een verbod daadwerkelijk effect heeft. Dat constateerde Veligheid.NL na evaluatie van de cijfers van afgelopen jaarwisseling.

Er zijn heel wat mensen die het verbod toejuichen en dat is niet alleen vanwege de druk op de zorg. Huisdierbezitters protesteren al jaren tegen het inmiddels vaak uit de hand gelopen vuurwerkgebruik. De Hondenbescherming is een van de partijen die zich hard maakt voor beter beleid op dit gebied. Daphne Groenendijk,  directeur van de Koninklijke Hondenbescherming, vertelt dat er door het hele land dagelijks al flink wat vuurwerk wordt afgestoken. Dat is allemaal illegaal, want ook zonder verbod mag het alleen worden afgestoken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 2.00 uur. "Toch gebeurt het nu al aan de lopende band, en zijn er al honderden baasjes met angstige dieren in huis,” zegt Groenendijk.
In de landen om ons heen is het al jaren strafbaar om vuurwerk af te steken in de buurt van honden, maar Nederland blijft hier jammerlijk in achter. De Hondenbescherming doet daarom een dringende oproep in elk geval beter te gaan handhaven. Groenendijk: "Dagelijks lijden momenteel vele dieren aan stress door het vuurwerk. En als je bedenkt dat één op de vijf huishoudens een hond heeft, en 65% van de honden bang is, dan weet je dat het om heel veel dieren gaat.” 

Het vuurwerkverbod is dus wat de Hondenbescherming betreft een eerste stap, maar de nadruk ligt wat hen betreft vooral op vuurwerkvrije zones. Daarvoor is er een petitie die getekend kan worden. Want, aldus de Hondenbescherming, er raken jaarlijks honden dermate getraumatiseerd dat ze levenslange angst ontwikkelen voor vuurwerk en harde knallen, en er zijn elk jaar weer hulphonden die door dergelijke ervaringen niet meer kunnen werken. Honden die een kostbare opleiding achter de rug hebben en vaak van levensbelang zijn voor hun eigenaren. Die prijs is te hoog. Daarom dus een petitie voor vuurwerkvrije zones.

Teken hier de petitie voor vuurwerkvrije zones

 

Foto: