• In Memoriam Victor Alexander van Raamsdonk

In Memoriam Victor Alexander van Raamsdonk

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

In Memoriam Victor Alexander van Raamsdonk

zo, 12/15/2019 - 19:23

Geboren op 14 februari 1948, en sinds 1968 bevangen door de passie voor de Franse Bulldog. Victor van Raamsdonk, bevlogen, enthousiast, vol liefde voor de molossers in het algemeen en de Franse bulldog in het bijzonder.
Afgelopen zaterdag overleed hij, 71 jaar oud.

Op zijn eerste Fransjes wachtte hij indertijd twee  jaar, want, zo zei hij ooit, “voor goede dingen moet je geduld hebben”. Zijn kennel startte hij met echtgenote Riki in 1968 en  “De La Parure” zou jarenlang toonaangevend zijn onder zijn supervisie. Vanaf 1996 kwamen zoon Dimitry en diens vrouw Chantal erbij en verschoof langzaam maar zeker het zwaartepunt naar hen. Victor vond dat geen probleem, hij legde zich meer en meer toe op keuren en zou uiteindelijk bevoegd worden voor 76 rassen. Dat deed hij allemaal naast zijn werk: van 1975 tot 2011 werkte hij bij het Ministerie van Justitie, op afdeling Strafzaken Raad voor de Kinderbescherming, eerst als adviseur en later als verantwoordelijke voor plaatsing en begeleiding bij werk- of leerstraffen.
In 2007 trok hij zich geheel terug van de kennel maar hij bleef bereid te vertellen over zijn grote passie. Hij kon gedreven uitleggen over hoe de fokkerij van de Fransjes “fokken op het scherpst van de snede” was: het gaat maar al te makkelijk fout met zo’n specifiek uiterlijk.
Hij maakte zich zorgen over de staarten en zag die graag langer en hij pleitte altijd voor iets meer amandelvorm voor het oog: misschien niet zoals velen dat wensen maar wel probleemloos!
Victor kon zich boos maken om de overdrijving waar veel molossers de onder lijden maar besefte maar al te goed dat het lastig vechten is tegen de anti-rashondenlobby. Bovendien was er voor hem niet al te veel mogelijk; aangezien hij al sinds 1996 in België woonde kon hij alleen toekijken naar wat de ontwikkelingen in Nederland waren. Al had hij daar wel degelijk een mening over.
Door zijn inspanningen kreeg de show van de "Dogachtigen" internationaal allure: elke twee jaar stond hij daar jarenlang rotsvast en met flair aan het roer.

Op 15 december 2019 overleed hij. Zijn gezondheid was al enige tijd minder goed, zijn belangstelling voor alles wat met honden te maken had bleef onverminderd.
Met zijn dood is de kynologische wereld een kleurrijk en zeer aimabel mens armer.
De redactie van Dogzine wenst zijn vrouw, familie en vrienden veel sterkte met dit verlies.
Victor Alexander van Raamsdonk zal door velen zeer gemist worden.