• Ook Verenigd Koninkrijk doet voorstellen om backyard breeders aan te pakken

Ook Verenigd Koninkrijk doet voorstellen om backyard breeders aan te pakken

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Ook Verenigd Koninkrijk doet voorstellen om backyard breeders aan te pakken

wo, 11/16/2016 - 16:04

Steeds meer landen en overheden doen pogingen om via wetgeving broodfokkers en backyard breeders aan te pakken. Fokkers die meer dan een incidenteel nest hebben moeten zich registreren als “gelicenseerd fokker”, en aan tal van voorschriften voldoen.

In Frankrijk is die regel sinds afgelopen januari geldend, zelfs 1 nest is al te veel, en voor verkoop van pups is altijd een registratie en soort van BTW nummer nodig. Iets verder van huis, in Victoria Australië is deze regel ook net ingevoerd. En nu lijkt ook het Verenigd koninkrijk te gaan volgen.

De EFRA, het Department for Environment Food & Rural Affairs heeft in een recent rapport de wetgeving nader bestudeerd en komt tot de conclusie dat onder de huidige Engelse wetgeving fokkers wel vijf nesten per jaar kunnen “produceren” zonder enige vorm van licentie. Alleen in Wales is dat enigszins beperkt tot 3 nesten in een periode van 12 maanden. Hierdoor vallen heel veel nesten buiten het beeld, en kan er zonder enige kijk op gezondheids- en welzijnsomstandigheden doorgefokt worden. Naar schatting wordt 88% van alle nesten in het VK zo geboren. Bovendien, omdat zeker nesten van allerlei designer-dogs aardige opbrengsten, pups van 1000 pond of meer zijn geen uitzondering, kunnen betekenen, is fokken voor sommigen een lucratieve business zolang het onder de radar blijft.

De EFRA heeft daarom in een eerste advies gesproken over een maximum van drie nesten per jaar. Dat komt grosse mode overeen met de “ca. 20 pups” zoals die in de Nederlandse regelgeving staan. Maar veel betrokkenen in Engeland zien de drempel liever lager. Eén nest per jaar zonder licentie, prima, maar meer niet. Een woordvoerder van het Blue Cross (Engelse dierenwelzijnsorganisatie, red.) liet dogworld weten: “There is just no accountability for what they do and how they do it, and … you have to assume that significantly there is an issue around the welfare of both the progeny and the dogs that are being bred from in terms of quality. There is an issue that we are generally unsighted on the number of puppies that are being bred weekly, monthly and annually through these unlicensed breeder outlets.”

Voorlopig is het aantal nog een aanbeveling, de Britse verantwoordelijk minister, George Eustice, voorziet voorlopig hooguit in een grens van drie nesten per fokker per jaar.

Naast strengere regels pleit de EFRA, samen met andere organisaties, ook voor een nationaal toezichthouder. Gemeentes hebben vaak te weinig expertise in huis om (commerciële) fokbedrijven goed te kunnen beoordelen.

De illegale import van pups uit vooral het Oostblok drukt ook zwaar op de Engelse organisaties. Engeland kent het Pet Travel Scheme, PETS, dat nu toestaat dat er per persoon vijf honden het land kunnen worden ingebracht. Deze regel, samen met de gebrekkige grenscontrole, zorgde er tussen 2011 en 2015 voor dat de illegale import van Oostblok pups met maar liefst 850% steeg vanuit Litouwen, 761% uit Hongarije en zelfs 2000% uit Roemenië. De situatie wordt zo schrijnend dat bepaalde organisaties als Dog Trust nu zelfs oproepen om de minimumleeftijd voor toelating van pups in het VK te verhogen tot zes maanden. Daarmee zou de winst voor broodfokkers in het Oostblok verdampen, en de markt vanzelf uitdoven. Mits met goede controles.

De Britse Kennelclub is minder enthousiast over de voorstellen. Ze steunen weliswaar een verlaging van nesten naar drie, maar vinden de overige voorstellen onrealistisch. Vooral het gebrek aan personeel en daardoor de gebrekkige handhaving zouden het plan weinig kans geven.


Dog World