• Ongewenst gedrag oorzaak euthanasie bij 33% jonge honden
 • Ongewenst gedrag oorzaak euthanasie bij 33% jonge honden

Ongewenst gedrag oorzaak euthanasie bij 33% jonge honden

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Ongewenst gedrag oorzaak euthanasie bij 33% jonge honden

vr, 07/27/2018 - 15:17

Honden met ongewenst gedrag, zoals agressie, weglopen, vechten, overenthousiast  of veel blaffen, sterven vaak  op een jongere leeftijd. Dat blijkt uit nieuw Engels onderzoek. Ongewenst gedrag kan het gevolg zijn van slechte training door eigenaren of niet-gediagnosticeerde medische aandoeningen. Een voorbeeld:  honden die binnenshuis plassen, kunnen lijden aan ongeïdentificeerde blaasinfecties.

Het onderzoek, uitgevoerd door het VetCompass ™ -programma aan het Royal Veterinary College (RVC), heeft aangetoond dat 33% van de sterfgevallen bij honden jonger dan 3 jaar (ruwweg 21.000 geeuthanaseerde honden in Engeland) wordt veroorzaakt door ongewenst gedrag. Er werd ook vastgesteld dat reuen en kleinere honden meer kans liepen om door ongewenst gedrag te worden geeuthanaseerd dan vrouwelijke of grotere honden en dat bepaalde rassen zelfs een heel grote kans liepen. De onderzoekers hopen dan ook  dat dit onderzoek het bewustzijn van de meest voorkomende ongewenste gedragingen bij honden kan verhogen en eigenaren kan aanmoedigen om de gezondheid en het welzijn van hun dieren te verbeteren door betere keuzes te maken bij het krijgen van een puppy en de scholing van diezelfde pup.

De RVC voerde deze studie uit met behulp van een  analyseprogramma, VetCompass ™, om de niet geïdentificeerde gegevens van een kwart miljoen honden in het VK te onderzoeken. Op basis van deze gegevens vonden de onderzoekers 1.574 honden die vóór de leeftijd van 3 jaar waren overleden. Met behulp van VetCompass ™ werden  de patronen van sterfgevallen bij honden geanalyseerd, en ontdekten ze dat:

 • 33,7% van alle sterfgevallen bij honden (of ruwweg 21.000) jonger dan 3 jaar in het VK zijn te wijten aan ongewenst gedrag
 • De meest voorkomende ongewenste gedragingen die tot de dood hebben geleid waren agressie (54,0% van de sterfgevallen) en verkeersongevallen [met mogelijk gedragscomponenten zoals zwerven en slecht terugkomen op commando] (39,0% van de sterfgevallen).
 • Kruisingen hadden 1,4 keer meer kans om te sterven aan een ongewenst gedrag dan rashonden
 • Honden met een gewicht van minder dan 10 kg hadden meer dan twee keer zoveel kans om te sterven aan een ongewenst gedrag als honden die meer dan 40 kg wegen
 • In vergelijking met de Labrador Retriever waren de rassen met het hoogste sterfterisico door een ongewenst gedrag de Cocker Spaniel (8 keer het risico), West Highland White Terrier (5,7 keer het risico), Staffordshire Bull Terrier (4,5 keer het risico), en Jack Russell Terrier (2,7 keer het risico).
 • De Labrador Retriever werd gekozen als het basislijnras omdat het een algemeen bekend ras is
 • Reuen hadden 1,4 keer meer kans om te sterven aan een ongewenst gedrag dan teven
 • Van de honden die stierven aan een ongewenst gedrag, hadden de eigenaars van 12,9% van  de honden veterinair gedragsadvies ingewonnen
 • Medicijnen om het gedrag te verbeteren werd gebruikt bij 3% van de honden die stierven aan een ongewenst gedrag
 • 12,2% van de honden die stierven aan een ongewenst gedrag, waren eerder herplaatst
 • 76,2% van de honden die stierven aan een ongewenst gedrag werden geëuthanaseerd .

De onderzoekers zijn  ernstig bezorgd over het hoge aantal honden dat wordt ingeslapen vanwege ongewenst gedrag,  een aantal  dat goed is voor meer dan driekwart van alle honden die sterven aan ongewenst gedrag.

Dr. Dan O'Neill, hoofddocent bij de RVC en supervisor van de studiet: "Deze studie is de grootste studie ooit uitgevoerd op gedragsredenen voor sterfgevallen bij jonge honden in het Verenigd Koninkrijk. Het wijst ook op het belang van goede socialisatie van puppy's door fokkers, verstandige selectie van het ras door eigenaren en zorgvuldige hondentraining na het aanschaffen van een hond, om ervoor te zorgen dat het leven van honden en eigenaars voor alle betrokken partijen voldoet. "Honden met gedrag dat hun eigenaren onaanvaardbaar vinden, lopen het risico op een verminderd welzijn, hetzij vanwege hun eigen onderliggende emotionele motivatie voor het gedrag (bijv. Angst of angst) of vanwege de manier waarop hun eigenaren het probleem proberen op te lossen (bijv. straf zoals slaag of elektrische schokkragen). Een groter bewustzijn van de omvang van dit probleem kan de eerste stap zijn om de problemen te verminderen en het leven van duizenden van onze jonge honden gelukkiger te maken. "

bron

How dogs that misbehave are more likely to die young - according to studies