• Helpt het om je hond gedag te zeggen?

Helpt het om je hond gedag te zeggen?

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Helpt het om je hond gedag te zeggen?

wo, 10/17/2018 - 15:21

Moet je je hond gedag zeggen als je weggaat, al is het maar even?  Helpt dat om verlatingsangst en ongewenst blaffen en huilen te voorkomen. De onderzoeken zijn nog klein, maar ja, honden verwerken de afwezigheid van de baas beter als deze voor het weggaan even de tijd neemt om echt gedag te zeggen en de hond te aaien.

Chiara Mariti onderzocht in hoeverre het aaien van honden voor het weggaan hielp, en deed dat bij 10 honden zonder tekenen van verlatingsangst. In alle gevallen werden de honden drie minuten alleen gelaten. Bij alle honden werd de hoeveelheid cortisol in het speeksel gemeten.

Elke hond werd twee keer alleen gelaten. In de helft van de keren werd de hond gedurende ongeveer 1 minuut geaaid, in het andere geval stond de eigenaar op en verliet het vertrek zonder verdere aandacht aan de hond te besteden.  In beide gevallen begon de hond na het vertrek rond te kijken naar de eigenaar (dat duurde ongeveer anderhalve minuut). De geaaide honden bleven echter relatief kalmer, toonden minder signalen van stress en hadden een rustiger hartslag. En dus concluderen de onderzoekers dat even rustig aaien voor vertrek je afwezigheid makkelijker maakt voor je hond.

In Psychology Today bespreekt Mark Beckoff dit onderzoek, en verwijst ook naar onderzoek van zijn eigen studenten dat echter nooit gepubliceerd is. Twintig honden, 7 met verlatingsangst en 13 zonder, werden daar bestudeerd door zowel op te staan en zonder aandacht weg te lopen, de hond te aaien en de hond rustig toe te spreken. Na het vertrek werd het gedrag bekeken, het blaffen, huilen, rusteloos heen en weer lopen en het rennen naar het raam om de eigenaar te zien.

De resultaten van hun onderzoek tonen aan dat er geen geslachtsverschillen waren en dat voor de 13 honden zonder verlatingsangst zachtjes aaien en praten hetzelfde kalmerend effect had (9 honden), en dat beide sowieso beter waren dan gewoon weggaan. Voor de honden met verlatingsangst was aaien nog iets beter dan alleen praten, maar sowieso waren beide beter dan gewoon weglopen.

Beide onderzoeken zijn pilot-onderzoeken, en het is de bedoeling dit dus nog verder te bestuderen. Desondanks lijkt het duidelijk dat honden best wel wat aandacht willen voor we vertrekken.

bron

Effects of petting before a brief separation from the owner on dog behavior and…