• Muziek-afspeellijst speciaal voor je eigen hond

Muziek-afspeellijst speciaal voor je eigen hond

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Muziek-afspeellijst speciaal voor je eigen hond

wo, 01/22/2020 - 11:35

Liefhebbers van muziek en van honden met een account bij muziekstreamingdienst “Spotify” kunnen voortaan hun favoriete muziek automatisch delen met hun viervoeter. Bovendien, Spotify maakt de lijst aan gebaseerd op ede karaktereigenschappen van de hond. Die de baas dan wel zelf moet opgeven.

Na onderzoek te hebben uitgevoerd, ontdekte het team van Spotify dat muziek kan helpen stress bij huisdieren te verlichten (onderzoek wat er overigens al was natuurlijk), hun gevoel van geluk te vergroten en hen gezelschap te houden. Spityfy verklaarde:  "We hebben met onze poten diep in het onderwerp gegraven en een onderzoek uitgevoerd naar hoe eigenaren van huisdieren muziek gebruiken voor en met hun huisdieren. We ontdekten dat 71% van de ondervraagde huisdiereigenaren muziek speelde voor hun huisdieren."

En vandaar dus de speciale afspeellijst-toevoeging die Spotify maakte. Niet alleen voor honden overigens, ook katten, konijnen en andere huisdieren maken kans op de speciaal op hun gevoel en karakter afgestemde lijst. Een lijst die ook de baas tevreden moet houden overigens.

Dogzine testte het systeem, voor twee honden. De energieke Deusa kreeg deze lijst  (De lijst staat openbaar), de meer relaxte (of luie) Mago deze.  Opvallend is dat er nummers op staan die “de baas” vaker luistert, maar ook heel onbekende. Dog and Butterfly bijvoorbeeld, en John Hiatt & the Goners (Beneath this Gruff exterior). Thom T.Hall is ook even een onbekende voor baas en hond, net als Kirk Olsen (Dog Songs).  En wie -baas of hond- fan moet worden van Draaiorgel De Turk (Baas niet, die heeft echt een enorme hekel aan draaiorgels). 

Wie zelf een geheel op de eigen viervoeter afgestemde playlist wil maken -en een Spotify-account heeft-  dat kan hier.  En laat in de comments op Facebook vooral die links zien van die lijsten, wellicht kunnen we een honden-top-50 maken.

Speciale podcast voor verlatingsangst

Maar er is meer Spotify-hondennieuws.  Speciaal voor honden die verlatingsangst hebben zijn er nu speciale podcasts (zeg maar opgenomen uitzendingen) gemaakt gericht op de hond. De podcast moet de hond kalmeren en zelfvertrouwen geven als de baas van huis is. Ze zijn dan ook ruim vijf uur lang.

Onderzoek door de psycholoog Alex Benjamin van de Universiteit van York heeft bijgedragen aan de vormgeving van de serie, My Dog's Favorite Podcast. Het onderzoek, genaamd 'Who's A Good Boy', onderzoekt de rol van menselijke stemmen bij het stimuleren van diergedrag en werd gebruikt om programmamakers te informeren. Het onderzoek (zie de resultaten in de pdf onder dit artikel) laat zien dat pups gericht zijn op “babyspraak”, maar oudere honden geen echte voorkeur hebben.

Alex luisterde naar de podcast en gaf ideeën en gedachten over de spraak- en geluidsproductie, met het welzijn van de honden als prioriteit.

“My dogs Favourite podcast” is een op maat gemaakte podcast die is ontworpen om je hond aan te moedigen te ontspannen door kalmerende prijzende woorden en verhaalachtige spraak, vergezeld van originele muziek en zachte omgevingsgeluiden die zijn ontworpen om verrassende geluiden van de buitenwereld, zoals verkeer, te maskeren, zoals autodeuren en vrachtwagens die langsrijden etc. De Spotify-serie bevat geruststellende berichten en speciaal in opdracht gemaakte muziek van componist Daniel Knight. Het wordt verteld door Jessica Raine en Ralph Ineson van Call the Midwife.  Helaas, alleen te beluisteren (nog) in het Engels. Er zijn vier afleveringen beschikbaar van de favoriete podcast op Spotify   

 

Muziek-afspeellijst speciaal voor je eigen hond