• Mopshond en Franse bul met korte snuit straks verboden

Mopshond en Franse bul met korte snuit straks verboden

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Mopshond en Franse bul met korte snuit straks verboden

vr, 01/20/2023 - 11:49

Geen mopshonden of Franse bullen meer in reclames, geen optredens op hondenshows. En uiteindelijk geen mopshonden, Franse bullen of andere honden die lijden aan hun uiterlijk. Dat plan presenteert minister van Landbouw Adema vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De minister gaat daarmee verder dan de motie van Van Campen en Wassenberg die “alleen” een import- en handelsverbod wilde.

“Hondjes met te korte snuiten kunnen vaak niet eens normaal ademhalen, waardoor ze happend naar adem door het leven gaan. Honden die een afwijkende schedelvorm hebben, kunnen altijd hoofdpijn hebben. Katten met vouworen hebben afwijkend kraakbeen wat hen veel pijn kan doen.” Zo schrijft de minister. “Ik wil hier glashelder over zijn – als minister maar ook als mens: ik vind dit niet kunnen. We maken onschuldige dieren het leven zuur, puur omdat we het ‘mooi’ en ‘schattig’ vinden. Dat raakt me en ik weet dat veel Nederlanders dat ook zo voelen. Daarom wil ik naar een Nederland waar geen enkel huisdier meer hoeft te lijden onder zijn of haar uiterlijk: een Nederland zonder dieren met schadelijke uiterlijke kenmerken. “

En daarom komt er een houdverbod voor dieren die lijden onder schadelijke kenmerken. Alleen niet op korte termijn, want eerst moet er een (verder uitgebreide) lijst met criteria komen. “Hierop komen schadelijke uiterlijke kenmerken te staan waarvan objectief vast te stellen is dat ze lijden veroorzaken en die objectief bij individuele dieren vast te stellen zijn. Dieren die daaraan voldoen mogen niet meer gehouden worden.”  

Wie nu honden of katten heeft die een dergelijke eigenschap hebben, hoeft niet te vrezen, het dier mag blijven tot het sterft. Fokken of nieuwe dieren kopen wordt echter compleet uitgesloten.  Overigens moeten niet alleen eigenaren van kortsnuiten vrezen voor hun ras, want, zo stelt de minister “Deze lijst zal klein beginnen, maar aangevuld worden naarmate verder onderzoek plaatsvindt en daardoor steeds meer schadelijke kenmerken objectief vastgesteld kunnen worden (een ‘dynamische lijst’). Als eerste kernmerk voor op de lijst wil ik de katten met vouworen, die ik eerder noemde, die permanent lijden vanwege hun kraakbeenafwijking verbieden.”

Die lijst maken kost tijd, veel tijd waarschijnlijk. Om mensen te ontmoedigen wil de minister dus eerst een vertoningsverbod. “een verbod op beeld-uitingen van honden en katten met extreme uiterlijke kenmerken die altijd lijden of een verhoogd risico hebben op lijden, zoals katten met vouworen of té kortsnuitige honden.”  Concreet, een verbod op advertenties met dit soort honden (en katten). En evenzeer -de vorige minister dreigde daar al mee-  zal er vermoedelijk wel een showverbod komen. Want. Zegt de minister, “Ik wil daarom niet dat deze dieren gebruikt worden in reclames, advertenties en op sociale media, waaronder vertoningen door beroemdheden en influencers.”   

In hoeverre dit realiseerbaar is en ook handhaafbaar is de vraag. Wordt uw foto met een mopshond of Franse bul (uitgaande van een “te” korte snuit) straks door de politie gecontroleerd? Gaat Facebook het verbieden (vermoedelijk niet, want buiten de Nederlandse grenzen is er vooralsnog nergens een dergelijk houdverbod of vertoningsverbod).  We gaan het volgen…

Foto: wikipedia by Pugpugthepug

dossier