Caring Vets spreken zich uit tegen kortsnuitrassen
De dierenartsenvereniging Caring Vets doet veelzeggende uitspraken in een statement over brachycephale rassen. Hierbij richten ze hun pijlen op zowel honden als kattenrassen met een te korte snuit en de daarbij behorende gezondheidsproblemen. Ze roepen alle betrokkenen op om mee te werken aan een gezondere toekomst voor deze dieren: fokkers, keurmeesters, dierenartsen en kopers. Daarnaast pleiten ze voor een aanvulling van de huidige wetgeving.
De vereniging Caring Vets publiceert op 23 november een statement over bracycehphale honden en katten. Een al veelbesproken onderwerp, maar Caring Vets komt met een aantal concrete aanpassingen die zij graag doorgevoerd zien worden. Hierbij stellen ze het welzijnsprobleem aan de kaak dat speelt bij veel brachycephale honden en kattenrassen. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Engelse en Franse Bulldog, en bij katten de Pers. Caring Vets verwijst naar de wet dieren die in 2014 is ingegaan, maar nog niet concreet wordt toegepast. Deze wet stelt dat het verboden is om te “fokken met gezelschapsdieren op een wijze waarop het welzijn en de gezondheid van het ouderdier of de nakomelingen wordt benadeeld. Er moet bij het fokken worden voorkomen dat ernstige erfelijke afwijkingen, ziekten en schadelijke uiterlijke kenmerken aan nakomelingen worden doorgegeven en voortplanting op onnatuurlijke wijze plaatsvindt.” Volgens Caring Vets is het teleurstellend dat de wet nog niet voor een verandering heeft kunnen zorgen. Dit ligt volgens hen aan het feit dat er criteria ontbreken. Ze pleiten voor het toevoegen van deze belangrijke criteria. Als voorbeeld noemen ze een minimale lengte van de voorsnuit voor een hond of kat en een minimale grootte van de neusgaten. Als deze criteria worden vastgelegd kunnen fokkers daadwerkelijk verantwoordelijk worden gehouden voor het overtreden van deze wet.
Maar het statement gaat verder. Hierin worden alle betrokken partijen aangesproken en wordt aangedragen waar zij een verschil kunnen maken. Zo vragen ze keurmeesters en fokkers om als beste rasvertegenwoordiger te zoeken naar honden met de meeste snuitlengte en meest open neusgaten. Dierenartsen worden in het verhaal betrokken bij het onderwerp voortplanting. Een van de problemen die ze aankaarten bij brachycephale honden is de onmogelijkheid om op natuurlijke wijze bevrucht te worden en te bevallen. Caring Vets roept dierenartsen op om niet langer mee te werken aan geplande keizersneden of kunstmatige inseminaties zonder medische indicatie. Ook stellen ze dat een teef na een keizersnede direct gecastreerd dient te worden omdat ze daarmee ongeschikt is gebleken voor de fok. Daarnaast zien ze graag een meldingssysteem voor honden die zijn geopereerd aan uiterlijke kenmerken die schadelijk zijn voor de gezondheid. Hierbij denken ze aan operaties aan de luchtpijp en de neusgaten om ademhalen makkelijker te maken. Maar ook een te lang zacht verhemelte dat de ademhaling bemoeilijk wordt genoemd, net als huidplooien die voor ontstekingen kunnen zorgen en een afwijkende wervelkolom en het risico op hernia’s. Een meldingssysteem zal moeten voorkomen dat de honden na hun operatie alsnog ingezet worden voor de fok, waar ze deze kenmerken kunnen doorgeven aan hun nakomelingen.
Als laatste spreken ze het grote publiek aan: de koper. Ze benadrukken dat de fok van ongezonde brachycephale honden in stand wordt gehouden doordat men ze blijft kopen. Daarom adviseren ze toekomstige kopers om op zoek te gaan naar gezonde ouderdieren. Dit door te letten op de ademhaling van de ouderdieren, die moet geluidloos zijn. Het fabeltje dat snurken een raseigenschap is wordt onderuit gehaald in het statement en er wordt op gewezen dat het een teken is van ademnood en daarmee een ernstige aandoening.
bron