Verkoop van dieren verboden voor particulieren: einde aan gemakkelijk geld!
Een particulier persoon mag geen dieren verkopen, online of in de echte wereld, zonder dat hij of zij een door de overheid erkende fokker is, en in het bezit is van een zogeheten SIREN-nummer. Het SIREN-nummer is een nummer van het ministerie van Landbouw dat de drager feitelijk tot "boer", tot fokker verklaart. De tolerantie dat er één nest per jaar buiten deze regel zou vallen is verdwenen, zelfs bij de verkoop van maar één pup of kitten is het nummer verplicht Daarnaast moet de verkoper van honden (en katten) bij elke verkoop voldoen aan de volgende voorwaarden en dit aan de koper tonen:
Het SIREN-nummer, de leeftijd van de te verkopen dieren, het identificatienummer van de moeder,de registratie indien geen officieel stamboek, en een bewijs van het aantal dieren in het nest. Bij elke verkoop wordt in ieder geval meegegeven: Een transfercertificaat; een kaart met identificatie van het dier, de genealogische gegevens voor honden en raskatten, een informatiedocument over de kenmerken en behoeften van het dier ook met, indien nodig, het aanbevelen van bepaalde cursussen, een verklaring van goede gezondheid door een dierenarts. De verkoper moet daarna elke verkoop melden bij de fiscus. Wie dit nalaat kan een boete tot 7500 euro of een gevangenisstraf van ten hoogste twee jaar krijgen. En, het beleid is Zero tolerance, niet in orde is een gang naar de strafrechter.
Nee, geen Nederlandse wetgeving, maar wetgeving die in Frankrijk sinds 1 januari jl. van kracht is. De Franse wetgever probeert zo enerzijds een enorm "zwart geld"circuit onder controle te krijgen -fokken is een nationale sport in Frankrijk- en anderzijds het dierenwelzijn te bevorderen. Volgens het Ministerie van Economische zaken in Frankrijk gaat er jaarlijks anderhalf miljard euro om in de dierenhandel, waarvan 80% buiten de officiële kanalen. Deze wet moet daaraan een einde brengen. Voor fokkers die snel geld denken te verdienen is het inderdaad einde oefening, wie meer dan een enkel nest jaarlijks heeft krijgt nog een flinke hoeveelheid extra regelgeving, vooral omtrent de leefomstandigheden van de dieren. De fokker is namelijk ook nog eens verplicht een tweedaagse cursus te volgen teneinde erkend te worden, indien meer dan één nest per jaar wordt gefokt..
Naast dierenwelzijn wil de Franse wetgever zo ook meer zicht krijgen op bloedlijnen en de evolutie van rassen.
Wie een dier online wil verkopen dient ook zijn SIREN-nummer op de website bij de advertentie te plaatsen. Sjoemelen moet hiermee uitgebannen worden. Bovendien, zogenaamde katvangers -ook in Nederland actief- die net doen alsof zij de verkopende partij zijn voor puppymills, worden mogelijk afgeschikt. Er is namelijk direct duidelijk voor de autoriteiten wie er achter een advertentie zit. Franse advertentiesites hebben inmiddels hun systemen zo aangepast dat advertenties die geen of een vals SIREN-nummer hebben automatisch worden geblokkeerd. . Want zelfs het gratis weggeven kan en mag niet zonder SIREN-nummer. Alleen de gang naar de fiscus en alle papieren rompslomp wordt dan voorkomen. Maar geld wordt er dan niet verdiend.
Naast deze garanties is er ook een artikel dat het garantierecht geeft aan de koper. Als door een dierenarts binnen een bepaalde termijn ziektes worden vastgesteld is de verkoper verantwoordelijk. Waarbij gekeken wordt naar
- hondenziekte: acht dagen
- besmettelijke hepatitis: zes dagen
- parvo: vijf dagen;
(Voor katten gelden weer andere ziektes).
Een verder doel is om mensen af te schrikken om roekeloos te fokken met honden en katten puur om de winst. Situaties waarbij niet zelden de dieren in vreselijke omstandigheden werden gehouden.
Voor Nederlandse fokkers die naar Frankrijk verkopen heeft dit geen invloed, wie als Nederlander in Frankrijk een hond koopt doet er goed aan om te controleren of de fokker ook inderdaad aan alle regels voldoet, zo niet gaat het hoogstwaarschijnlijk om malafide handel.
bron