• Kluivert Dog Rescue Center gestart met bouw

Kluivert Dog Rescue Center gestart met bouw

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Kluivert Dog Rescue Center gestart met bouw

vr, 06/29/2018 - 11:29

Op 27 juni is gestart met de bouw van het Kluivert Dog Rescue Center op Curaçao. Een grootschalig project, welke ook na de zomer op televisie te volgen is in de vorm van een documentaire serie. De bedoeling is om naar een opvangcapaciteit te gaan van 800 honden.

Het wordt een groot project, waar naast de opvang van honden ook plaats is voor een vrijwilligerswoning, een operatiekamer, een educatieruimte en natuurlijk ook goede en veilige verblijven voor de honden met schaduwplekken en bewegingsruimte.

Er is nogal wat verwarring over hoe het nu zit met al die stichtingen op Curaçao, want Stichting Dog is ook bezig met de bouw van een sanctuary. Dat klopt en beide partijen werken ook weer samen in diverse projecten. Het sterilisatieproject wat onlangs door House of Animals is geweest, werd ook door beide stichtingen volledig ondersteund.

Een kleine en niet volledige opsomming:

Platform Dierenwelzijn Curaçao
Op Curaçao zijn diverse stichtingen en particulieren die een warm hart toedragen aan de dieren. Een aantal van deze betrokkenen zijn samen het Platform dierenwelzijn Curaçao gestart. Vanuit dit platform, waarin diverse stichtingen en particulieren samenwerken wordt veel gedaan. Vangen van honden en katten, sterilisatie acties, voeren van honden en katten op straat, zieke of gewonde honden en katten behandelen of in laten slapen, onderbrengen bij fosters, adopties, etc. Donaties die naar dit platform gaan, worden onderverdeeld aan de leden hiervan.

Rescue Paws Curaçao
Deze stichting gaat het Kluivert Dog Rescue Center runnen. Zij hebben thuis niet meer de capaciteit om honden te kunnen opvangen en zijn samen met Kluivert nu bezig om het groots aan te pakken.

Stichting Dog
Deze stichting is bezig met de bouw van een Dog Sanctuary, daar zij sterk uit haar jasje is gegroeid met rond de 100 honden op de huidige locatie.

Feed Friends Foundation
Deze stichting is voornamelijk bezig met het voeren van honden en katten overal op het eiland. Zij weten vaak feilloos welk dier zich waar bevindt en halen dieren van straat om naar de dierenarts te brengen of om bijvoorbeeld pups weer naar fosters te begeleiden, al dan niet ook weer in samenwerking met de reeds boven vermelde stichtingen.

Dierenbescherming Curaçao
Deze stichting bevat ook het dierenasiel. Zij vangen honden en katten op, steriliseren en bieden ze ter adoptie aan. Ook vanuit de stichtingen wordt er af en toe een beroep gedaan op het asiel. Dus daar is ook al samenwerking.

Carf
Deze stichting vangt honden op en verzorgt adopties en voeren een no kill policy. Zij vangen de honden van de straat op, verzorgen ze, verplegen ze en bieden ze ook ter adoptie aan.

Cats of Curaçao
Deze stichting richt zich uitsluitend op katten. Wat overigens ook een mega probleem is op Curaçao. Op dit moment zitten er zo’n 160 katten in de opvang daar. Helaas worden er elke dag nog gedumpt, dus ook dat aantal stijgt.

Stichting I-Animal
Deze stichting richt zich vooral op voorlichting, voornamelijk op scholen en richt zich niet alleen op honden en katten, maar ook op andere dieren.

Daarnaast is er nog veel kleinschalige opvang en zijn hierboven dus niet alle betrokkenen genoemd met naam en toenaam. Veel zelfstandige opvangadressen werken samen met bovenvermelde stichtingen.

 

Er wordt dus al gigantisch samengewerkt tussen de betrokken partijen op Curaçao. En met de manier waarop het gebeurt nu, bijt het elkaar niet, maar vult het aan. Bij benadering heeft Curaçao te maken met zo’n 25.000 tot 30.000 honden, als het niet meer is. Dit aantal moet teruggedrongen worden. Daarvoor is veel nodig, niet alleen geld en sterilisaties, maar ook voorlichting. Aan alles wordt nu al keihard gewerkt. Stilzitten is voor alle partijen een vies woord. Een opvang voor 800 honden en een opvang voor 400 honden zit allemaal heel snel al vol en dat maakt dat ook dit groots lijkt, maar uiteindelijk een druppel is op de gloeiende plaat. Hoewel met de aantallen honden die straks terecht kunnen, er al sprake is van een plas water.

 

Er wordt nu eenmaal anders naar honden gekeken in diverse delen van de wereld. Curaçao is daar een deeltje van. Een hond is er voor terreinbewaking en ongediertebestrijding. Met de immigratie van veel Europeanen is daar al een grote ommezwaai in gekomen. Wat vooral een groot probleem vormt, zijn de gedumpte honden. De teef een nestje laten krijgen en dan de puppy’s dumpen in een doos of emmer of in een dichte plastic zak. Oudere honden die geen functie meer hebben of ziek zijn worden ook gedumpt. Er is vaak simpelweg niet genoeg geld om een dierenarts te bezoeken, vandaar dat de sterilisatie acties ook zo’n prachtig initiatief zijn. De mensen mogen de hond gratis komen brengen en krijgen direct ook wat voorlichting mee. We zijn er nog lang niet, maar er is een golfbeweging voelbaar op dit prachtige eiland. Samenwerking van de stichtingen, de voorlichting aan de bevolking, we komen er wel. Met de bouw van de twee opvangcentra is er een hele grote stap in de juiste richting.

Filmpje is van Feed Friends Foundation in samenwerking met Alle Hadoc, ook een fantastisch mens met hart voor honden en katten en dus ook opvang verzorgt voor honden en katten.