• Bekende Nederlanders: koopt meer broodfok!

Bekende Nederlanders: koopt meer broodfok!

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Bekende Nederlanders: koopt meer broodfok!

do, 04/05/2018 - 18:44

Toegegeven, de titel is overdreven. Toch vraag je je af in hoeverre “BN-ers” zich voor het karretje van de broodfok of de ongecontroleerde fok laten plaatsen.

Is het niet Lubach die zich te eenzijdig laat voorlichten, maar daarmee wel de stemming in Nederland beïnvloedt, dan is het wel de bejaarde diva Patricia Paay die zich “toevallig”laat fotograferen terwijl ze een “Pomeriaan” (dwergkeeshondje dus) aanschaft bij een Belgische broodfokker.  En daarmee legitimeert, en zelfs aanbeveelt, dat mensen gerust pups uit de broodfok kunnen aanschaffen.  Of ze daardoor deze pup gratis kreeg, ter compensatie van haar inmiddels twee jaar oude andere Pomeriaan welke volgens de roddelmedia ruim 6.000 euro had gekost, of omdat ze haar ietwat bezoedelde blazoen na wat uitgelekte privevideo’s  wilde opkalefateren, we weten het niet.

De marketingactie van de Belgische Broodfokker wordt door serieuze hondenliefhebbers inmiddels breed veroordeeld. Na de vermoedelijke betrokkenheid van een voetbalvrouw bij de import van illegale pups uit Rusland, “want daar zijn de Pomerianen veel kleiner dan je in Nederland kan vinden”, is het nu dus Paay die legitimiteit verschaft aan de duistere wereld van de grootschalige broodfok. Wie bij “Pups & zo” op de website kijkt ziet tenminste een veertigtal nesten aangeboden, op het moment dat dit artikel verschijnt zijn dat nesten van zevenendertig verschillende rassen. Allen van “erkende fokkers in binnen- en buitenland”. Uiteraard allemaal “gecontroleerd door de dierenarts” (iets wat getuige de recente arrestaties in België niet een echt pluspunt lijkt te zijn) en goed gesocialiseerd. Nu ja, we kennen de broodfok. Oh ja, u heeft 10 dagen garantie mocht het diertje ziek worden, prettige bijkomstigheid, de incubatietijd van parvo is ook ongeveer tien dagen, dus wel snel zijn.

Is het dan  zo vreselijk erg dat  “La Paay” daar een hondje koopt?  Vermoedelijk (bewijzen ontbreken) heeft ze minimaal een overtreding begaan.  Broodfokkers zijn niet zo genegen hun honden tot de leeftijd van 15/16 weken te huisvesten. Zeven weken kost genoeg. De kans is dan ook zeker aanwezig dat het hondje illegaal is ingevoerd, zoals zovelen. De NVWA controleert daar maar zeer beperkt op, een meldingsplicht voor dierenartsen ontbreekt. Maar goed, we weten dit niet zeker, dus laten we er toch maar van uitgaan dat de buitenlandse (want Belgische) pup met 16 weken hier kwam.

Het verwerpelijke aan dit verhaal is vooral de domheid van veel mensen. Onder de berichtgeving van o.a. showbizprogramma RTLBoulevard  staan ze alweer in grote getale, de mensen die beweren dat alle echte hondenliefhebbers, dus anti-broodfokmensen- azijnzeikers zijn. Want dit hondje is toch gered…  gered uit de klauwen van de broodfok. Dat de broodfok zich in de handen wrijft, alvast de moeder opnieuw laat dekken en de telmachine de toekomstige winst uitrekent denken ze niet aan. Want zielige hondjes red je, en door ze te kopen red je er in ieder geval één. Leve Paay, die dit nobele voorbeeld geeft.

Waar “BN-ers” altijdzo graag in de schijnwerpers staan en massaal het “onrecht” in de wereld via Twitter en Instagram willen veroordelen zwijgen ze nu allemaal.  Wellicht dat Johan Vlemmix nog wat kan twitteren…  En Patricia, we hebben je om commentaar gevraagd, en niet gekregen. Maar mocht je dit lezen, bekijk de foto dan goed. Zo is je schattige hondje misschien wel naar België gekomen. Vandaag trof de Duitse politie 93 pups aan uit Slovenië, opgesloten in een busje, in dit geval vermoedelijk onderweg naar Spanje.

Anti-broodfok-league is meer dan duidelijk...
Anti-broodfok-league is meer dan duidelijk...