• Illegaal geïmporteerde honden geëuthanaseerd in België
  • Illegaal geïmporteerde honden geëuthanaseerd in België

Illegaal geïmporteerde honden geëuthanaseerd in België

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Illegaal geïmporteerde honden geëuthanaseerd in België

wo, 04/25/2018 - 19:13

In België is verontwaardiging ontstaan nadat twee illegaal ingevoerde “Pomerianen” (dwergkeeshonden) op last van de overheid zijn ingeslapen. De beide dieren waren door een inwoonster van Moeskroen meegenomen uit de Oekraïne.  Een lokale dierenarts heeft, onder politiebewaking, de honden geëuthanaseerd. Op Facebook gaat de eigenaresse los op de dienst die de opdracht gaf, de AFSCA, en noemt het “moordenaars” en “nazi’s”. “België is een verkapte dictatuur”, zo voegt ze er aan toe. Ook roept ze op om haar verhaal massaal te delen.

Nino en Foxy, de beide honden, waren met tussenpozen van een aantal maanden, in juli 2017 en maart 2018, uit de Oekraïne naar België gehaald. Afgelopen maandag stond de politie met de dierenarts voor de deur, en werden de beide honden meegenomen. Ondanks dat de eigenaresse beweert dat beide honden door de dierenarts gezond bevonden waren.

De AFSCA laat een ander verhaal horen tegenover Dogzine. “Er bleek een hele reeks documenten niet in orde in dit dossier. Zo was er onder andere geen gezondheidscertificaat aanwezig en geen geldige identificatiedocumenten, hoewel de Europese regels dit voorschrijven. Zonder de nodige documenten kan er risico zijn op hondsdolheid. Belangrijk om weten is dat een besmet dier soms maandenlang geen enkel symptoom vertoont, terwijl het toch wel degelijk besmet is.“ Zo wijst de AFSCA op een kind in Frankrijk dat in Sri Lanka contact had gehad met een ogenschijnlijk gezonde hond, maar twee maanden later overleed het kind aan rabiës. Ook zou de eigenaresse al meermalen gevraagd zijn de honden terug naar de Oekraïne te sturen. “maar actie bleef uit. Gezien de grote tekortkomingen op het vlak van de nodige documenten en het gezondheidsrisico is daarom besloten tot euthanasie.”  Dergelijke zware ingrepen bij illegale import zijn overigens uitzonderingen in België, jaarlijks komt het ca. 10 keer voor.

 

De Oekraïne is –volgens verklaringen van het land zelf- “het epicentrum van rabiës in Europa” en kent duizenden dierlijke besmettingen per jaar. Het land is gekwalificeerd als hoogrisico-gebied voor rabiës, ook bij huisdieren. Rabiës, een voor dieren (en mensen) dodelijke ziekte, kent een incubatietijd van enkele weken tot soms wel een jaar. Het meebrengen van illegale, niet (correct) gevaccineerde dieren is een groot risico, want blijkt een hond in het nieuwe thuisland inderdaad besmet, dan moet niet alleen de hond worden afgemaakt, maar zijn alle honden waarmee contact is geweest ook onmiddellijk in gevaar. Gevaccineerde honden (in Nederland en België die honden die wel eens naar het buitenland gaan, “thuisblijvers” zijn zelden geënt) worden alleen onderzocht, voor niet-gevaccineerde contacthonden wacht meestal ook de dood, of minimaal 6 maanden quarantaine. Bovendien verliest een gedeelte van het land zijn rabiësvrije status, hetgeen betekent dat in dat deel (meestal een vrij groot deel) een aantal jaren een vaccinatieplicht heerst voor alle honden en katten, naar het buitenland of niet. Het risico, en de mogelijk daaruit voortvloeiende kosten en het leed, van het meenemen van illegale honden uit hoogrisicogebieden is dan ook groot. In België geldt wettelijk bovendien dat in het betreffende gebied loslopen van honden minimaal zes maanden verboden is, en dat alle katten binnengehouden moeten worden, katten op straat worden ook geëuthanaseerd.

Er bestaat geen enkele test om hondsdolheid bij levende dieren op te sporen. Een zekere diagnose kan enkel verkregen worden na autopsie van het dier. Dit is de reden waarom er na een ernstige risicoanalyse en wanneer het echt nodig is wordt overgegaan tot euthanasie van een dier, zoals reeds meerdere malen het geval is geweest.

Ondanks het hondenleed dat beide hondjes treft, is dit strenge ingrijpen van de Belgische overheid ter bescherming van de honden in het eigen land voorstelbaar, gelet op de enorme risico’s. België kampt al met een enorme import van honden –meest illegaal- uit het Oostblok. Streng naleven van de geldende wetgeving is wellicht de enige manier om mensen ervan te doordringen de geldende regels gewoon te volgen.

Het is niet bekend of de eigenaresse zelf ook vervolgd wordt. Dogzine heeft om een reactie gevraagd maar niets gehoord.

Bij de foto: stockfoto dwergkeeshond, niet een van de betreffende honden