• Hondvriendelijke bossen moeten eigenaar het bos in lokken

Hondvriendelijke bossen moeten eigenaar het bos in lokken

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hondvriendelijke bossen moeten eigenaar het bos in lokken

ma, 03/13/2017 - 18:53

Slechts 25% van de honden wordt dagelijks uitgelaten, meestal gewoon langs de straat of over de stoep, de hond blijft aangelijnd en als er al met de honden wordt gelopen duurt dat zelden langer den net een half uurtje. Dat blijkt uit een onderzoek onder minder actieve hondenbezitters in Engeland. Wel actieve hondenbezitters daarentegen lopen elke dag een uur of langer met hun hond. Het odnerzoek werd eergisteren op de grootste Engelse hondenshow, Crufts, gelanceerd.

Maar –in Engeland en Schotland- blijken veel eigenaren ook nauwelijks enig benul te hebben van de mogelijkheden net buiten de stad om daar in de bossen en velden te gaan lopen. En weten ze al van het bestaan, hebben ze het idee dat ze er niet welkom zijn, iets wat in Nederland ook vaak het geval is. Ook daar zijn veel terreinen verboden voor honden, mogen honden alleen aangelijnd lopen etc.

In Engeland, maar ook in Nederland, geldt bovendien dat een groot deel van de honden (en een groot deel van de eigenaren) te zwaar is, en dus mogelijk gezondheidsproblemen krijgt.

In Engeland zou –zo vindt het rapport- de Engelse Staatsbosbeheer de randstedelijke bossen aantrekkelijker en vriendelijker moeten maken voor honden. Niet alleen een paar paden, maar meer activiteitenpaden, af en toe een restaurantje, waterbakken voor de honden en meer plekken waar afval (in bakken) kan worden weggegooid.

Dierenartsen hebben ook gezegd dat ze meer bereid zijn om hun klanten te adviseren te gaan wandelen als ze meer vertrouwen zouden hebben dat de lokale bossen veilig en goed onderhouden zijn.

Normaal worden dit soort onderzoeken vooral gehouden onder toch al actieve hondenbezitters, uniek is nu dat juist de luie hondenbezitter gevraagd is waarom hij of zij niet of zelden naar het bos gaat met dev hond.

Zowel de Kennelclub, de Engelse Raad van Beheer dus, als Staatsbosbeheer, is blij met de uitkomsten van het rapport. Zozeer zelfs dat Staatsbosbeheer rond Glasgow nu een pilot gaat beginnen met een hondvriendelijk bos. Er komen borden waarop de hondvriendelijkheid wordt aangegeven, het onderhoud van paden wordt geïntensiveerd, en lokaal komen er campagnes om die bosgebieden meer te promoten. Uiteindelijk moet dit leiden tot meer bosgebruik, meer wandelen en dus gezondere mensen en dieren.

Wellicht een ideetje voor Staatsbosbeheer in Nederland ook?  De aanbevelingen staan hieronder.


Lees ook: We wandelen liever met een grote hond, tenzij de kinderen hem uitlaten


dogfriendly

bron

Dog Walking Insight Research Report