• We zorgen al 14.000 jaar voor onze zieke hond
  • We zorgen al 14.000 jaar voor onze zieke hond

We zorgen al 14.000 jaar voor onze zieke hond

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

We zorgen al 14.000 jaar voor onze zieke hond

do, 02/08/2018 - 13:49

Er wordt heel veel gezegd over de band tussen mens en hond. Mogelijk de twee meest verbonden diersoorten. Een band die al heel lang terug gaat, want honden en mensen leven al heel lang samen. En, zoals uit recent onderzoek in Leiden blijkt, zorgen ze ook al heel lang erg goed voor elkaar. Al tenminste 14.000 jaar.

In 1914 werd door werklui in de buurt van de Duitse stad Bonn een graf gevonden met de overblijfselen van een man, een vrouw en twee honden. Aanvankelijk dacht men dat het om wolvenoverblijfselen ging in plaats van honden, maar onderzoek uit 1977 toonden aan dat het toch echt om resten van honden ging, een van de oudste resten van gedomesticeerde honden ooit in Europa gevonden. Er werd ook een reconstructie gemaakt van deze “oerhond”, die inderdaad nogal op de wolf lijkt. Kijkend naar de grafgiften die bij de restanten werden gevonden waren mens en dier hier samen –na hun dood- ter ruste gelegd, en niet toevallig op die plaats omgekomen. Onderzoek wees uit dat het Bonn-Oberkassel-graf tenminste 14.000 jaar oud was, en dus uit het paleolithicum stamde.

Maar nu blijkt het graf nog meer prijs te geven over de band hond-mens dan aanvankelijk gedacht. De Leidse promovendus en dierenarts Luc Janssens ontdekte dat een van de honden  langdurig ernstig ziek was en daarvoor ook werd verzorgd.

“De jongste hond in het graf moet 27 of 28 weken oud zijn geweest toen hij stierf” zo schrijft de Universiteit op de website.  Luc Janssens is dierenarts en promovendus aan die Universiteit, en hij onderzocht de restanten van het gebit van het dier. Zeer waarschijnlijk, want het DNA is na 14.000 jaar wel verdwenen, leed de hond aan een zware infectie met het morbillivirus leed (ook bekend als canine distemper of hondenziekte). Uit de kenmerkende schade aan het gebit van de hond blijkt dat het dier de infectie op puppy-leeftijd (ongeveer vier tot vijf maanden) heeft opgelopen. De hond heeft vervolgens gedurende vijf of zes weken twee, mogelijk zelfs drie, perioden van ernstige ziekte doorgemaakt, aldus Janssens.

‘Zonder verzorging overlijdt een hond met een ernstige vorm van hondenziekte doorgaans binnen minder dan drie weken,’ zegt Janssens tegen de Universiteit Leiden.Deze hond was duidelijk ernstig ziek maar heeft toch nog circa acht weken geleefd. Dat kan alleen door intensieve verzorging. ‘Denk hierbij aan het warm en schoon houden van de hond en hem water en voedsel geven. Tijdens de ziekteperiode was de hond zeker niet van praktisch nut voor mensen. Dit, samen met het feit dat de honden samen met hun vermoedelijke baasjes begraven zijn, suggereert dat er 14.000 jaar geleden al een unieke zorgrelatie tussen mens en hond was.’

bron

A new look at an old dog: Bonn-Oberkassel reconsidered

Universiteit Leiden