• Hond is goed tegen eenzaamheid

Hond is goed tegen eenzaamheid

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hond is goed tegen eenzaamheid

wo, 11/06/2019 - 14:11

Bleek uit recent onderzoek nog dat mensen met een hond langer leven, vooral na een hartaanval, uit net weer wat nieuwer Australisch onderzoek blijkt nu dat het hebben van een hond je eenzaamheid vermindert. Ook werden mensen die een hond aanschaften minder snel geplaagd door negatieve gevoelens.

De PAWS-studie is een door Australië gecontroleerd langetermijnonderzoek naar hondenbezit en geestelijk welzijn in de gemeenschap, dat recent is gepubliceerd in BMC Public Health. Gedurende acht maanden werden 71 mensen in sydney gevolgd voor dit onderzoek. In die periode werd gekeken naar het mentale welzijn van de proefpersonen, waarbij vooral het welzijn van de hondenbezitters werd afgezet tegenover mensen die van plan waren een hond te verwerven (maar dat afhielden tijdens de studieperiode van acht maanden) en diegenen die niet van plan waren een hond te nemen.

De onderzoekers van het Charles Perkins Center van de Universiteit en RSPCA NSW ontdekten dat nieuwe hondenbezitters binnen drie maanden na de komst van de hond zelf minder eenzaamheid meldden, een  effect dat aan minimaal tot het einde van het onderzoek bleef.

Ze vonden ook bewijs dat nieuwe hondeneigenaren minder negatieve stemmingen, zoals boos of bang zijn. Maar ze zagen geen invloed op psychische nood, waaronder de symptomen die verband houden met depressie en angst.

"Uit eerder onderzoek is gebleken dat interacties van mens op hond voordelen kunnen hebben in situaties zoals verpleeghuizen die therapiehonden gebruiken, maar er is heel weinig onderzoek naar de impact voor dagelijkse hondeneigenaren die thuis communiceren met hun hond," zei Powell, een van de onderzoekers. “Hoewel we niet precies kunnen vaststellen hoe hondenbezit de stemming en eenzaamheid bij onze deelnemers positief heeft beïnvloed, hebben veel mensen in het onderzoek gemeld dat ze anderen in hun buurt hebben leren kennen vanwege hun nieuwe hond. We weten ook dat kortetermijninteracties met honden het humeur verbeteren, dus het kan zijn dat het regelmatig optreden van deze interacties door het hondenbezit tot verbeteringen op de lange termijn heeft geleid."

Volgens hoofdauteur Professor Emmanuel Stamatakis is het zo dat in de drukke wereld van vandaag veel mensen het gevoel van gemeenschap verloren hebben en het sociale isolement toeneemt. "Als honden mensen kunnen helpen meer buiten te komen en andere mensen te ontmoeten, is dit een win-win. Dit is vooral belangrijk op oudere leeftijd, wanneer er een verhoogd risico is op isolatie en eenzaamheid. Het is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, het is een belangrijke risicofactor voor kanker en het is een belangrijke risicofactor voor depressie. ”

De onderzoekers erkennen dat verdere grootschalige onderzoeken met meer mensen nodig zijn om de complexiteit van de relatie tussen hondenbezit en menselijke geestelijke gezondheid te onderzoeken.  "Dit is een nieuw en opkomend onderzoeksgebied, vooral omdat de relatie van iedereen met hun hond zo anders is, het vinden van een manier om dat te beoordelen en daarmee rekening te houden is de helft van de uitdaging."