• Voorlopig geen ECVO en geen progesterontesten

Voorlopig geen ECVO en geen progesterontesten

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Voorlopig geen ECVO en geen progesterontesten

di, 03/24/2020 - 17:08

Steeds meer diensten worden vanwege de Corona-crisis stilgelegd.
Vandaag bereikte ons namens ECVO-secretaris mw van 't Sandt het bericht dat de ECVO-artsen met ingang van heden -24 maart- zullen stoppen met onderzoek.

Het nieuws bereikte Dogzine via een van de praktijken waar ECVO-onderzoeken worden gedaan.
Het bestuur van de ECVO had laten weten dat de oogonderzoeken per direct stoppen. Niet alleen komen er op onderzoeksdagen teveel mensen tegelijk, het onderzoek zelf geeft ook problemen. De vereiste anderhalve meter afstand tussen mensen kan niet worden aangehouden aangezien het dier voor het onderzoek door iemand moet worden vastgehouden, waarna de oogarts de kop van het dier, en daarmee dus de eigenaar, zeer dicht nadert. Een andere manier is er niet om de ogen te onderzoeken.
De oogtesten vallen niet onder dringende medische zaken. De ECVO-testen worden dus tot nader bericht stilgelegd. 
Een einddatum hiervan is onder voorbehoud op 1 juni gesteld.

Er zijn ook steeds meer praktijken die het testen op progesteron niet meer doen. Ook hiervoor is een te nauw contact nodig. Fokkers zullen dus terug moeten naar vroeger tijden, toen er gewoon naar de teef werd gekeken om het dektijdstip te bepalen.

Voor fokkers die een reu in het buitenland op het oog hadden leek K.I. een optie, maar dat zal waarschijnlijk moeilijk worden. De meeste dierenartsen die K.I doen van gekoeld of ingevroren sperma hebben al aangegeven die diensten voorlopig niet meer te zullen verrichten.
Het advies van de overheid was alleen medisch noodzakelijke handelingen uit te voeren en daar valt kunstmatige inseminatie van honden niet onder.

Voorlopig zullen de onderzoeken voor heupdysplasie en elleboogdysplasie nog gewoon gedaan worden en de foto's worden gewoon volgens schema beoordeeld.

Voorlopig geen ECVO en geen progesterontesten