• Dr. Doll benoemt in editorial board van 'wetenschappelijk' blad

Dr. Doll benoemt in editorial board van 'wetenschappelijk' blad

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Dr. Doll benoemt in editorial board van 'wetenschappelijk' blad

wo, 11/22/2017 - 12:30

Het publiceren van wetenschappelijke stukken is lastig. Een stuk moet, voor het geplaatst kan worden, “peer-reviewed” zijn, oftewel gelezen door andere deskundigen om te voorkomen dat er nepstudies en zo geplaatst worden. Daarnaast kost publiceren geld.

Wetenschappelijke bladen publiceren vaak alleen het abstract, de samenvatting, wie het hele artikel wil lezen betaalt daarvoor een “huur”-bedrag,  variërend van 10-50 dollar. Je kunt je artikel wel volledig toegang geven, maar als wetenschapper moet je dan meebetalen aan de publicatie, en die 1000 dollar of meer is voor veel wetenschappers te veel.

En dat zorgt ervoor dat er veel “predatory”- magazines zijn, magazines met fraai klinkende namen “Global Journal of Addiction and Rehabilitation Medicine”, “GSTF Journal of Engineering Technology” etc.  Fraai klinkende namen, maar de kwaliteit is bedroevend.

Hoe bedroevend bleek deze maand toen het eerstgenoemde tijdschrift Dr. Olivia Doll accepteerde als editor, oftewel als redacteur om artikelen te beoordelen. Dr. Doll diende dan ook zeer krachtige credentials, geloofsbrieven in. Zo deed ze onderzoek naar “de voordelen van buikmassages bij middelgrote honden”, bleek ze senior lecturer te zijn bij het blad “Subiaco college of Veterinary Science”, en was ze voorheen een associate partner bij het “Shenton Park for dog refuge studies”.

Met deze kwalificaties, op het eerste gezicht imponerend, werd Dr. Olivia Doll al snel aangenomen. Ook al bleek het Subiaco college niet eens te bestaan, en is Shenton Park een lokaal asiel. Niet zo vreemd, want de veelgeprezen Dr. Olivia Doll is een indrukwekkende American Staffordshire Terriër uit Australië, inderdaad met veel ervaring met buikmassage, bellyrubs dus.  Desondanks werd ze met deze credentials maar liefst bij zeven bladen opgenomen in de Editorial board.

Ergo, wetenschap online is mooi, maar check de bron. De artikelen kunnen goed zijn, wetenschappers trappen er ook in, maar de (meest alleen online verschijnende) bladen zijn fake.  Olivia doll is overigens nog gewoon als editor te vinden op de website van het "blad"

blad

 

doll
Meet Dr Olivia Doll ... she's duped the editors of a number of medical journals despite her academic profile being completely made up by her owner. 
Dr Mike Daube, a professor at Curtin University, invented 'Dr Doll' to test how carefully medical journals scrutinised their editorial reviewers.

 

bron

You Know These Studies are Good Since They’ve Been Reviewed…by a Dog

Global Journal of Addiction & Rehabilitation Medicine