• Mijn reis met Gobi

Mijn reis met Gobi

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Mijn reis met Gobi

wo, 04/18/2018 - 18:03

Wat gebeurd er als je midden in de Gobi-woestijn, tijdens het lopen van een loodzware ultramarathon, plotseling gevolgd wordt door een klein hondje?  En niet eventjes gevolgd, maar dagen achter elkaar, kilometer na kilometer?

Dat is het aangrijpende verhaal van Dion Leonard, de Australische ultramarathonloper en het zwerfhondje Gobi. Een verhaal dat zo in de verfilming kan als kerstfilm. Dion Leonard heeft zijn verhaal, dat wereldwijd in grote kranten en TV-shows verscheen, nu opgeschreven en uitgebracht, ook in Nederlandse vertaling.

Want het blijft niet bij die paar dagen. De trouw en het verlangen in de ogen van het kleine zwerfhondje raken de nuchtere sporter in het hart en na de race begint een nieuwe marathon, de marathon van het opnieuw vinden van Gobi en het zorgen dat de hond voorgoed mee kan met Dion en zijn vrouw naar Engeland. Want Leonard wil winnen, en als het niet de wedstrijd is, is het wel de eeuwige liefde van de hond.

Het boek is ook met de snelheid en de geest van een marathon geschreven. To the point, de schrijver verliest zich niet in uitgebreide details.  Elke pagina is een page-turner en de gebeurtenissen volgen elkaar in sneltreinvaart op.  En meer nog dan alleen het verhaal van de ontmoeting, het zoeken en opnieuw vinden en meenemen van Gobi, is het ook een afrekening met het verleden van de schrijver en daarnaast een inkijkje in het gecompliceerde karakter van de lokale Chinese bevolking. Soms met kritiek op bureaucratie en op de manier hoe Chinezen omgaan met honden, maar ook met begrip en bewondering voor diezelfde bevolking als ze er eenmaal voor gaan. En ondanks dat de afloop gevoeglijk bekend mag zijn, de aankomst van Gobi haalde opnieuw wereldwijd de kranten, blijft het spannend om te lezen en is het moeilijk het boek weg te leggen.

Een aanrader voor iedereen die ooit is gegrepen door de liefde van en hond, maar ook een manifest van volharding en hoop.  “Mijn reis met Gobi” mag bij hondenliefhebbers niet ontbreken in de boekenkast.

Te verkrijgen als paperback (€15,-) en E-Book (9,99) via Harpercollins Nederland.  Filmrechten gekocht door 20th Century Fox.

“Mijn reis met Gobi”, Dion Leonard.