• Spuitje na eerste bijtincident voor vechthonden

Spuitje na eerste bijtincident voor vechthonden

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Spuitje na eerste bijtincident voor vechthonden

do, 02/23/2017 - 17:14

Kort aanlijnen en altijd een muilkorf, en bij het eerste bijtincident gelijk euthanaseren: “one strike out”. Bovendien dat heel snel na het bijtincident uitvoeren. En daarnaast de gedragstest (TOP) optimaliseren. Dat stelt de Raad van dierenaangelegenheden voor aan het kabinet in een poging om bijtincidenten terug te dringen.

Het kabinet bij monde van Staatssecretaris van Dam had de Raad om een advies gevraagd om tegemoet te komen aan de toegenomen onrust rondom bijtincidenten door zogenaamde hoogrisico-honden. Deze week kwam de Raad voor dierenaangelegenheden –wat sneller dan verwacht- met hun advies.

Het advies gaat niet alleen over de honden zelf. Ook de omgeving wordt meegenomen in het advies. Zo moeten “burgers laagdrempelig en anoniem gevaarlijke situaties met honden kunnen melden, bij voorkeur in de eigen gemeente”. Eigenaren die twee keer betrokken zijn bij een bijtincident moeten –opgelegd door de gemeente- een houdverbod krijgen. Ook moeten er “hoogrisicohondvrije gebieden” komen in de gemeentes. En in de Algemene Plaatselijke Verordening moeten voorschriften worden opgenomen waaraan de verblijfsruimtes van ‘hoogrisicohonden’ worden omschreven, de kennels dus. Oftewel, hoogrisicohonden mogen het eigen terrein van de eigenaar niet kunnen verlaten. Eigenaren moeten –in navolging van het advies van de hondenbescherming-  een verplichte gehoorzaamheidscursus volgen. Tot slot moet in het wetboek van strafrecht de ophitsing van een hond jegens een mens veranderd worden in “jegens mens en dier”. Wordt er ergens een hond zonder registratie en zonder eigenaar aangetroffen dan geldt: "HR-honden die worden aangetroffen zonder eigenaar en die niet aan de voorwaarden van I&R voldoen, kunnen bij inbeslagname direct geëuthanaseerd worden".

Eigenaren van een hoogrisicohond moeten bij bijtincidenten volgens de Raad ook nog eens zwaarder aangepakt worden. "Vanwege het bewust nemen van een hoger risico door de eigenaar van een HR-hond, zijn zwaardere sancties in het geval van ernstige bijtincidenten door HR-honden te overwegen." En. zo stelt de Raad, als het aantal hoogrisicohonden (het aantal honden van deze rassen) niet afneemt, kunnen we ook nog eens eisen gaan stellen aan fokkers, bijvoorbeeld door te laten fokken bij alleen gelicenseerde fokkers. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de dagelijks ongeveer 200 pups die zonder controle uit het Oostblok ons land binnen komen.

Maar het advies gaat verder. Zo moeten alle hoogrisicohonden worden geregistreerd door de dierenarts, ook de look-alikes. En er moet een lijst komen die elke vier jaar wordt aangepast, met daarop alle honden die tot de hoogrisicohonden worden gerekend. Het enige wat de Raad voor Dierenaangelegenheden niet adviseert is een verbod. “Dat sorteert niet het gewenste effect”. Maar, en dat geeft de RvD ook onomwonden toe, het hele rapport is erop geschreven om eigenaren te ontmoedigen een hoogrisicohond te nemen.

Het rapport is een advies aan het kabinet, en de vraag is of de huidige staatssecretaris dit zal overnemen zo kort voor de verkiezingen. Desondanks, deze lijst met zware maatregelen zal zeker in de aankomende kabinetsperiode worden uitgewerkt. Wellicht goed nieuws voor mensen die bang zijn om gebeten te worden, maar voor veel eigenaren van hoogrisicohonden - en veel fantasie om te bedenken welke honden dat worden is niet nodig - lijkt zich een nachtmerriescenario te ontwikkelen.

In het rapport heeft de RvD ook een lijst met hoogrisicohonden opgenomen, al is dit niet de echte lijst. Eigenaren van de volgende rassen kunnen zich alvast voorbereiden:

Akita - Amerikaanse buldog - Amerikaanse pitbullterriër - Amerikaanse staffordshireterriër - Boerboel - Bullmastiff - Bulterriër - Cane corso - Dogo argentino - Dogo Canario - Rottweiler - Staffordshire-bulterriër - Tosa - Fila Brasileiro - Boxer - Dobermann - Bordeauxdog - Engelse buldog - Mastiff - Shar-pei - Mastino Napoletano - Duitse herder -Engelse Staffordshire bullterriër - Mechelse herder -Chowchow - Anatolische herder Mastín español - Rhodesian Ridgeback - Alano español en Kaukasische owcharka.

bron

Raad voor dierenaangelegenheden

Het rapport in kwestie