• Amerika in de ban van diefstal op busje met showhonden

Amerika in de ban van diefstal op busje met showhonden

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Amerika in de ban van diefstal op busje met showhonden

do, 06/07/2018 - 09:56

Gistermiddag dook het bericht op van een Amerikaanse showhandler in grote paniek. Zijn busje, met daarin in totaal 14 showhonden, werd gestolen toen hij de bus enkele minuten verliet voor een lunch. Het bericht werd massaal gedeeld door hondenliefhebbers uit heel Amerika en Canada. De zoektocht naar het busje en de honden is momenteel nog in volle gang.

Tony Carter laat op  juni via een Facebookbericht het angstaanjagende nieuws weten. Zijn nieuwe Dodge Pro Master bus werd gestolen van de parkeerplaats van een eetgelegenheid in Redding, Californië. Wat de dief (of dieven) wellicht niet wisten is dat het busje geladen was met 14 honden waarmee Carter naar een show reisde. Het inhuren van handlers voor het showen en vervoeren van een hond is een fenomeen dat in Europa minder bekend is, maar in Amerika vaak voorkomt. De handlers beschikken over busjes die van alle luxe zijn voorzien om de honden comfortabel te laten reizen over lange afstanden. Het busje van Carter was ook onderweg van of naar een show en had verschillende honden bij zich van verschillende eigenaren. Onder andere een Cane Coro, Australian Shepherd, Rottweiler, Labrador Retriever en 2 Shar-Peis bevonden zich in de bus toen deze gestolen werd.

busje

Carter ondernam meteen actie toen hij ontdekte dat de bus weg was. Behalve het inlichten van de politie betrok hij ook de lokale televisie erbij en gaf interviews om mensen uit de regio op de hoogte te stellen en te vragen om hulp. Ook looft hij in z’n Facebookbericht een beloning uit van 2.000,- Dollar voor degene die de bus terug brengt. Dit bericht wordt in totaal meer dan 55.000 keer gedeeld vanaf zijn pagina. Een grote community van fokkers, handlers en andere hondenliefhebbers delen het bericht in hun omgeving op Facebook en Twitter. Ook krijgt Carter hulp van mensen die foto’s verzamelen van een aantal van de vermiste honden en deze fotocollage eveneens viral laten gaan over Facebook. Op de collage staan 9 van de honden die zich in de bus bevonden toen hij werd gestolen.

 

honden
Enkele van de gestolen honden

Gister was er even sprake van een succesverhaal nadat de ronde ging dat de bus was gevonden. Carter ontkent dit echter op z’n Facebookpagina, en roept iedereen nogmaals op om uit te kijken naar de bus en tevens te stoppen met het verspreiden van misleidende informatie. Ondertussen verhoogt hij het beloningsbedrag voor de vinder naar 12.000 dollar. Niet veel later verschijnt het bericht dat er zich een laptop in de bus bevindt welke een locatie kan afgeven. Dit signaal gaf aan dat de bus zich bevond in Cascade, Californië, zo’n 220km verwijderd van de plaats waar de bus werd gestolen. Of en hoe hier actie op is ondernomen is niet bekend.

De laatste update dateert van 7 juni om 15:00 uur Nederlandse tijd, wanneer Carter laat weten dat de bus nog steeds niet gevonden is. Ook is er geen enkele aanwijzing over of de honden zich nog in de bus bevinden en hoe ze er aan toe zijn. Carter kan met behulp van velen de beloning voor degene die de honden veilig en wel terugbrengt verhogen naar 30.000 dollar. Ook spreekt hij direct tot de dieven van de bus, en vraagt ze om de honden in hun kennels op een veilige plek achter te laten en hem hierover anoniem in te lichten. Hij benadrukt dat het welzijn van de honden voor hem voorop staat: “Please take the van and all the equipment, but please, please I’m begging you don’t hurt our dogs!”

dader
Dit zou de dader (kunnen) zijn...

Ook dit bericht is in korte tijd al weer duizenden keren gedeeld en een groot deel van kynologisch Amerika lijkt in de ban te zijn van dit bizarre verhaal, dat helaas nog geen einde kent.

Update 7 Juni donderdagavond: Volgens berichten zou het busje, inclusief de 14 honden, gevonden zijn in het zuiden van Redding. "Het busje, en belangrijker: de 14 honden, zijn gevonden", zo meldt een regionale nieuwssite. Omstanders vonden het busje met daarin de blaffende honden. Het busje werd op slot aangetroffen en de honden zijn door de politie bevrijd en voorzien van vers water. De laatste berichten melden dat alle honden in leven zijn en het goed maken. Tony Carter is ter plaatse maar heeft nog geen toegang gekregen tot de bus. Ook zijn er geen verdachten aangehouden, maar is de politie wel bezig met ondervragingen in de buurt.

bron

Tony Carter op Facebook