• Welkom in Nederland: Biewer Terrier en Poolse Jacht Spaniel

Welkom in Nederland: Biewer Terrier en Poolse Jacht Spaniel

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Welkom in Nederland: Biewer Terrier en Poolse Jacht Spaniel

ma, 03/25/2019 - 18:46

Op 25 maart 2019 kondigt de Raad van Beheer aan twee nieuwe rassen nationaal te erkennen. Dit keer de uit Duitsland afkomstige Biewer Terrier en de Poolse Jacht Spaniel. Deze laatste bespraken we eerder al eens in ons magazine. Hierbij een korte introductie van beide rassen:

Biewer Terrier: intelligent en toegewijd

De Biewer Terrier is ontstaan uit de Yorkshire Terrier en was oorsponkelijk een niet erkende kleurslag. Ze zijn vernoemd naar de familie Biewer, die Yorkshire Terriers fokten en werden verrast door een driekleurige pup in één van hun nesten; blauw/zwart, wit met tan aftekeningen. De kleurslag werd al snel erg populair, maar was niet gewenst en werd niet erkend door de VDH. De Biewers zetten hun eigen fokprogramma op, wat later succesvol werd voortgezet door verschillende fokkers die ook enthousiast waren geworden over de Biewers. Hoewel er vanwege de populariteit ongetwijfeld een wildgroei aan fokkers is ontstaan die Yorkshire Terriers gingen kruisen met andere rassen om deze kleurslag te verkrijgen, staat van de Biewer vast dat er geen ander ras in zit dan de Yorkshire Terrier. Ze worden om die reden ook wel eens Biewer Yorkshire Terrier genoemd. Biewers zijn op en top gezelschapshonden, maar wel in Terriervom: intelligent, opgewekt en toegewijd. Biewers zijn inmiddels bekend en geliefd in verschillende Europese landen, maar ook Amerika. Ook Nederland en België kennen fokkers van dit ras.


Poolse Jacht Spaniel: veelzijdige gebruikshond

Een heel ander soort hond is de Poolse Jacht Spaniel. Zijn roots liggen in zowel Rusland als Polen, waar de adel honden uit onder andere Groot Brittannië importeerde om de ideale Spaniel te fokken voor de jacht in Polen. Het ras ontstond uiteindelijk uit kruisingen tussen onder andere Engelse Springer Spaniels, Welsh Springer Spaniels, de Epagneul Breton en Sussex Spaniel. Het resultaat is een veelzijdige jachthond voor de jacht op kleinwild. In het veld kan de Poolse Jacht Spaniel flushen, opstoten, opsporen en apporteren. Daarnaast raken ze steeds meer in trek als gezinshond dankzij het wat compactere uiterlijk en aanhankelijke karakter. Het ras werd in 2016 erkend in Polen, de erkenning in Nederland is de volgende grote mijlpaal voor het ras! Liefhebbers hopen tezijnertijd op FCI erkenning. Er wonen inmiddels een aantal Poolse Jacht Spaniels in Nederland en er zijn plannen voor het fokken van dit ras op Nederlandse bodem.

De Raad van Beheer besloot in 2018 om nationaal erkende rassen ook te erkennen in ons land, als daarvoor een aanvraag wordt ingediend. Dit besluit werd enthousiast omarmd en inmiddels is de eerste lichting van 6 nationaal erkende rassen geïntroduceerd in het Voorlopig Register (VR) van de Raad van Beheer. De Biewer Terrier en Poolse Jacht Spaniel behoren tot de tweede lichting. Deze erkenning betekent dat de beide rassen vanaf nu ingeschreven kunnen worden op shows in Nederland, waar ze strijden om het CAC. Ze komen niet in aanmerking voor het CACIB.