•  de Franse krulhaar, meerkleurig
  •  de Franse krulhaar, meerkleurig
  •  de Franse krulhaar, meerkleurig

Nieuw ras erkend: de Franse krulhaar, meerkleurig

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Nieuw ras erkend: de Franse krulhaar, meerkleurig

wo, 08/12/2020 - 13:22

Op 11 augustus kreeg de Nederlandse Poedelclub een verheugend mailtje binnen: de aanvraag voor nationale erkenning van de Chien particolore à poil frisé, in het Nederlands Franse krulhaar, meerkleurig geheten, is goedgekeurd door de Franse en de Nederlandse kennelclub!

Het gaat hier om de poedel in afwijkende kleuren. Frankrijk is het land van oorsprong van de poedel en heeft enige tijd geleden besloten dat de afwijkende kleuren niet onder de poedel kunnen vallen omdat de standaard dit niet toestaat. Omdat de kleuren wel geliefd waren en dat nog steeds zijn, trokken deze honden toch veel belangstelling en werden ze meer en meer buiten de stamboeken gefokt.
Nu heeft Frankrijk dus een nationale erkenning afgegeven en deze is al door meerdere landen overgenomen. En Nederland hoort hier dus ook bij vanaf 11 augustus 2020.
De nationale erkenning geeft deze honden de mogelijkheid tot officiële registratie. Dat betekent dat ze ook de formele gezondheidstesten kunnen ondergaan en dat ze in de officiële database zullen worden opgenomen. Dat wil zeggen: na aankeuring.
Aankeuring betekent dat de honden worden bekeken door twee keurmeesters, die vervolgens oordelen of de hond voldoet aan de standaard van het ras. Als dat het geval is komt de hond in een apart stamboek, het Voorlopig Register. Mocht er met de hond gefokt worden, dan krijgen de pups dus een officiële registratie.

De Nederlandse Poedelclub omarmt de bonte honden en zal ze in hun vereniging vertegenwoordigen. Ze zijn daarmee ook verantwoordelijk voor het opstellen van gezondheidseisen en zullen de aankeuringen gaan organiseren.
Ook een symposium om keurmeesters op te leiden valt onder de verantwoording van de NPC
De Franse krulhaar mag vanaf heden deelnemen aan officiële evenementen en kan CAC’s halen. Zijn verschijning mag eruit zien als een poedel maar er zijn buiten de kleur nog een paar verschillen: de Franse krulhaar mag worden geshowd in een gewoon huis-tuin-en-keukenmodel. De vacht mag niet zo kort zijn dat de structuur niet meer te beoordelen is, maar een poedel-showtoilet hoeft niet. Een goed verzorgde hond is genoeg.
Het nieuwe ras is er in de kleuren bruin-wit, blauw-wit en zwart-wit, met en zonder tanpoint aftekening, en in fawn en brindle. En voor de duidelijkheid, bruin-wit, blauw-wit en zwart-wit is wat bij poedelliefhebbers wordt aangeduid als "harlekijn" of "parti".

 

Foto's: Elevage cybèle des Can'Tzu.