Verlatingsangst, is je hond bang of gefrustreerd?
Verlatingsangst bij honden is een vrij veel voorkomend gedragsprobleem. Het behelst een al dan niet ernstige stressreactie wanneer de hond wordt gescheiden van de eigenaar.
De tekenen hiervan zijn overmatige vocalisering (blaffen, huilen), destructief gedrag, ontsnappingsgedrag, rusteloosheid of pacing (heen en weer-loopgedrag). Hoewel milde stress tijdens de afwezigheid van de eigenaar normaal is vanwege de hechtingsband tussen honden en hun eigenaren, wordt het in sommige gevallen zo hevig dat het niet alleen voor de hond, maar ook voor de omgeving een ondraaglijke situatie. Aangezien het probleem met veel voorkomt, en het ook belangrijk is voor hondenwelzijn, is het vaak onderzocht en zijn de mogelijke signalen verschillende oorzaken en risicofactoren algemeen bekend. We weten echter nog steeds weinig over de innerlijke toestand van de hond tijdens de scheiding met de baas. Naast de vaak genoemde angst, kan de stress wanneer de hond alleen wordt gelaten ook worden veroorzaakt door frustratie.
Op de Eötvös Loránd Universiteit (Boedapest, Hongarije) bestudeerde een team van onderzoekers, waaronder Rita Lenkei en Dr. Péter Pongrácz, of de verschillende innerlijke toestanden van honden zich tijdens de scheiding manifesteren in verschillende tekenen van stress . Ze gingen ervan uit dat als de eigenaar zich over het algemeen inconsequent tegenover zijn / haar hond gedraagt, de drempel voor frustratie bij de hond kan worden verlaagd. Deze eigenaren reageren anders in bepaalde situaties waardoor de hond niet zeker weet wat de gevolgen van zijn gedrag zijn en dat resulteert in frustratie bij de hond. Er werd aangenomen dat de stresssignalen van deze honden tijdens de scheiding ook eerder veroorzaakt zullen worden door frustratie dan door angst. Om experimenteel de mogelijke verschillen tussen de reactie van angstige en gefrustreerde honden tijdens de afwezigheid van de eigenaar te testen, werden hun vocalisaties (blaffen, huilen) opgenomen en geanalyseerd. Eerdere onderzoeken toonden al aan dat de soort vocalisatie van de gescheiden honden bestaat uit verschillende geluiden, maar die geluiden worden zelden allebei gemaakt.
In het onderzoek werden de persoonlijkheidskenmerken van de eigenaar en de hond en de door de eigenaar gerapporteerde problemen met verlatingsangst beoordeeld aan de hand van een vragenlijst. Bovendien voerden de onderzoekers een test-scheiding (in de buitenlucht) uit die 3 minuten duurde. Tijdens deze “test” bond de eigenaar zijn hond aan een boom en liep weg, om uiteindelijk achter een gebouw te verdwijnen. Op basis van de resultaten van de vragenlijst en de gedragstest bleek dat honden van inconsequente eigenaren vaker blaften, maar tegelijkertijd minder jammerden als ze alleen waren.
Frustratie toont zich als een belangrijke hulpbron onbereikbaar is of als de verwachte beloning voor een eerdere beloonde actie stopt. Terwijl jammeren meestal de manifestatie van angst is, kan blaffen eerder worden veroorzaakt door frustratie om het gedrag van de eigenaar te veranderen.
De onderzoekers vonden ook een nieuw verband tussen verlatingsangst en voedselgerelateerd gedrag. Honden met verlatingsangst vertonen over het algemeen vaker en heftiger bedelgedrag. De vraag naar voedsel en de aanwezigheid van de eigenaar kunnen gemeenschappelijke wortels hebben. Honden die vaker en intensiever om eten bedelen, gaan minder goed om met frustratie en dat veroorzaakt ook stress als de hond alleen gelaten wordt.
bron
Fear vs. frustration - Possible factors behind canine separation related behavi…