Bijna helft baasjes maakt zich zorgen over opvoeding en gezondheid van hun puppy
Een huisdier verrijkt je leven. Dat vinden bijna alle huisdiereigenaren in Nederland. 82% van de hondeneigenaren en 78% van de katteneigenaren in Nederland hebben hun dier als pup of kitten gekocht.
Hoewel de meeste mensen (77%) een huisdier nemen voor de gezelligheid en behoorlijk wat mensen (15%) een huisdier aanschaffen om de stress tegen te gaan, is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Zo maakt 41% van de eigenaren van een pup zich soms zorgen over de opvoeding, 38% over de gezondheid en 37% over de omgang met andere honden. Dit blijkt uit onderzoek van Dierenartsenorganisatie AniCura Nationaal Huisdierpanel naar de aanschaf van een huisdier en de opvoeding van puppy’s en kittens onder huisdiereigenaren in Nederland.
Ondanks dat de meeste mensen niet vinden dat een pup tegenvalt, geeft toch 10% van de hondeneigenaren en 8% van de katteneigenaren aan dat ze gezondheidsproblemen met de pup/kitten hebben gehad. 8% vond de opvoeding van de pup tegenvallen en 30% geeft aan dat ze bij de volgende pup toch dingen anders zouden aanpakken. Bijna de helft hiervan zou niet meer voor een pup kiezen, maar voor een oudere hond of zelfs helemaal geen hond meer aanschaffen.
Voor de aanschaf van een pup denken mensen vooral na over de karaktereigenschappen (62%) en of het ras bij hen past (52%), aldus het onderzoek. Ook zoekt 41% naar informatie over fokkers en denkt 39% na over de tijd die een pup kost. 77% had al ervaring met huisdieren. Iets minder dan de helft van de respondenten,43%, zocht online informatie, 21% las boeken over huisdieren. 21% bezocht een of meer fokkers, 20% informeerde bij familie/vrienden/kennissen en slechts 3% bereidde zich niet voor. Bij het kopen van een hond wordt er realteif weinig naar de toekomst gekeken, Slechts 18% dacht na over het trainen, 16% dacht na over de opvoeding/verzorging en slechts 16% keek naar de kosten van aanschaf en verzorging.
Waar de pup vandaan komt is wisselend. Het merendeel, 60%, komt van een fokker, maar helaas is onbekend of het hier om rashondenfokkers, andere fokkers of zelfs broodfokbedrijven gaat. 31% van de honden komt "via een particulier", waarschijnlijk dus een gelegenheidsnest via bijvoorbeeld marktplaats of de lokale krant. 10% zegt "anders", en dan wordt het asiel (1%), het buitenland (5%), puppyplaats (feitelijk dus een particulier of fokker) (2%) of een stichting (3%) bedoeld.
Het merendeel van de pupkopers is tevreden, 69% vond niets tegenvallen.
10% liep tegen gezondheidsproblemen van de hond aan, maar er is geen uisplitsing bekend naar ofwel ras- versus nietrashond, net zo min als naar waar de pup vandaan komt helaas. 8% vond het opvoeden meer vragen dan vooraf gedacht. Slechts 7% zou nooit meer een pup kiezen maar juist een andere hond, 6% zou helemaal afzien van een hond.
Mensen onderschatten vaak hoe zwaar de eerste maanden zijn van het opvoeden van een pup. 60% van de huisdiereigenaren denkt dat de eerste maanden met een puppy net zo zwaar zijn als de eerste maanden met een baby. Waar maken eigenaren zich zorgen over? 45% maakt zich soms of vaak zorgen over de opvoeding, 45% maakt zich soms of vaak zorgen over de gezondheid.
44% maakt zich zorgen over de omgang met andere honden. 40% maakt zich soms of vaak zorgen over het niet luisteren door de pup en 37% twijfelt soms of vaak over de voeding. Oplossingen hiervoor worden bij een hondenschool (50%), de dierenarts (37%), internet (35%) of de fokker (25%) gezocht.
De eerste maanden van een puppy bepalen voor een groot deel de gezondheid en het gedrag van de volwassen hond, aldus de dierenartsenorganisatie. "Een puppy verzorgen en opvoeden is dus niet iets wat je even tussendoor doet. Anicura benadrukt dan ook: “Als eigenaren twijfelen kunnen ze het beste een gedragsexpert of dierenarts inschakelen. Ook hebben we een Puppy Wijzer ontwikkeld waarin je maandelijks per e-mail advies en tips krijgt over de verzorging van de pup in het eerste jaar. Zo hopen we de prille puppy-eigenaar te ondersteunen met de opvoeding en gezondheid van zijn pup.”