• Vergiftigde hond of niet? Leipzig 2017
  • Vergiftigde hond of niet? Leipzig 2017

Vergiftigde hond of niet? Leipzig 2017

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Vergiftigde hond of niet? Leipzig 2017

do, 11/16/2017 - 12:11

Met ruim 33.000 inschrijvingen en ongeveer 70.000 bezoekers, was Leipzig de grootste World Dog Show ooit.  Een uitgebreid verslag staat straks in Dogzine nummer 5. Maar, als je dagenlang duizenden mensen en honden op één plaats hebt, ontkom je bijna niet aan incidenten, en vooral dankzij social media lijken die nog wel eens de overhand te krijgen.

Zo was er de zaak van de "vergiftigde" Ovcharka uit de Oekraïne. De hond, Artemis, viel na de beoordelingen naast de ring neer. De Oekrainsche eigenaren houden bij hoog en bij laag vol dat het dier via een injectie in de ring vergiftigd is. "We zijn net terug van de Duitse kliniek. Dat is vreselijk, maar het is een apart verhaal. Hartelijk dank aan de dokter en zijn assistent op de tentoonstelling die Artemis twee en een half uur gereanimeerd hebben. (…)  Dit is een kritieke tijd. Alle artsen waren het er over eens dat de anafylactische shock veroorzaakt werd door vergiftiging. Het is waarschijnlijk een naald in de ring. We hebben echt beelden van onze ring nodig. Morgen krijgen we een video, dat is het begin. Deze wezens moeten gestraft worden!" (Vertaling uit het Russisch).

De organisatie heeft na overleg met de dierenarts grote twijfels over deze lezing. De hond werd door tentoonstellingsarts Dr. Med. Vet. Jähnig behandeld. "De hond was volledig van zijn krachten beroofd en uitgedroogd. Ze werd met een infuus en versterkingspreparaten behandeld. De hoofd-dierenarts is gealarmeerd en er is uitgebreid overlegd over inbeslagname van de hond omdat deze "mangelhafter versorgung", een duidelijk gebrek aan verzorging, had gehad." De eigenaar hield echter vol dat de hond met een injectie vergiftigd was, dus dat is uiteindelijk niet gebeurd. De hond liep overigens de volgende dag weer gezond mee "en dat weerspreekt ook dat er sprake was van vergiftiging", aldus de Duitse woordvoerder van de VDH. De eigenaren is aangeraden om aangifte te doen, zodat de politie de videobeelden kan bekijken. De organisatie laat weten dat er tot op heden geen aangifte gedaan is, voor zover zij weten. Dogzine heeft de eigenaren van de hond benaderd om dit na te vragen, maar tot nu toe niets gehoord.

ovcharka
De Ovcharka, bron foto Facebook

 

Een tweede incident betrof een vrachtwagen met kennels die klaarblijkelijk dagenlang op het parkeerterrein had gestaan, met de honden in het donker en slechts af en toe verzorging. De melding werd gedaan in een besloten groep op Facebook.  De organisatie laat weten dat dit hen onbekend is. "Der Amtsveterinär Becker war fast ganztägig vor Ort. Das Behauptete hat sich nicht bewahrheitet, es wurde keine Verstöße gegen das Tierschutzgesetz festgestellt."

truck
De gewraakte truck, bron foto Facebook

En tot slot de Italiaanse Staffordshire Terriër "Sieg Heil". Deze, uit Italië afkomstige jeugdreu, een witte Amstaff, was ingeschreven in de reuen jeugdklasse. Zeker in Duitsland is dit een opvallende naam. De reu heet, volgens de Italiaanse stamboom, voluit POLITI MAGRO SIEG HEIL, fokker en eigenaar is Mauro Ventura. Alhoewel de hond op Italiaanse shows in de regio rondom Rome regelmatig succesvol is, en ook uitkwam met zijn volledige naam op de ENCI Winner in juni van dit jaar, is er opvallend weinig te vinden over deze specifieke hond en of eigenaar.

cat
Catalogus zaterdag WDS Leipzig

Desondanks fronste de organisatie wel even toen we naar deze specifieke naam vroegen. Een Duitse eigenaar zou hiermee niet wegkomen,verwijzingen naar het Nazi-verleden zijn strafbaar in Duitsland. Volgens de organisatie geldt dat echter niet voor buitenlandse honden en eigenaren. Desondanks, zo laat de organisatie weten, is deze naam er bij de (massale, 33.000 honden grote) elektronische registratie doorheen geslopen, bij een handmatige verwerking had de eigenaar zeker een telefoontje gehad. Ook overweegt de organisatie nu om bij de elektronische inschrijving een filter te ontwikkelen om in de toekomst dit soort namen er uit te kunnen filteren. De  hond zelf speelde geen rol van betekenis, Onder de Italiaanse keurmeester Salvatore Tripoli kreeg het dier een ZG zonder plaatsing. Naspeuringen naar de eigenaar liepen helaas op niets uit, dus commentaar van Ventura konden we niet krijgen.