Strafpunten voor hondenoverlast in China
Onder hondenliefhebbers heeft China beslist geen goede naam. En of dit bericht daar ten positieve aan bijdraagt is maar de vraag. Maar, het land waar volgend jaar de World dog Show wordt gehouden, heeft –in ieder geval in de stad Jinan (niet te verwarren met Yulin) speciale maatregelen ingevoerd voor honden.
China is al druk bezig met het introduceren van een systeem voor “social ranking”, een soort sociaal ‘rijbewijs’ waarbij verkeerd gedrag strafpunten oplevert. Dit systeem wordt nu ook ingevoerd voor hondeneigenaren. Het “Beschaafd hondeneigenaarschap scoresysteem” moet ervoor zorgen dat hondeneigenaren hun hond goed opvoeden. Dat betreft overigens niet het dierenwelzijn, uitsluitend het tegengaan van overlast. Elke hondeneigenaar kreeg, het systeem trad in januari 2017 in werking, 12 punten. Wie zijn hond uitlaat zonder hem aan te lijnen, wie de uitwerpselen niet opruimt of wiens hond teveel blaft of agressief gedrag, bijten, vertoont, krijgt aftrekpunten. Wie helpt in het plaatselijke asiel of andere goede daden verricht, kan juist punten erbij krijgen.
Wie al zijn punten kwijtraakt, raakt ook zijn hond kwijt, deze wordt dan in beslag genomen. Waar de hond dan blijft is niet bekend. Jinan heeft een beruchte hondenvleesmarkt. De stad is ook bekend om maatregelen uit 2015 waarbij iedereen die een hond had, werd gezegd deze weg te doen. Anders zou de hond ter plekke worden doodgeknuppeld. Wat dat betreft zijn deze maatregelen minder draconisch. Eigenaren die hun “hondenrijbewijs” kwijtraken, moeten eerst een cursus volgen en examen doen voor ze opnieuw een hond mogen nemen.
De strenge maatregelen lijken wel te helpen. 80% Van de hondeneigenaren lijnt zijn hond aan (cijfers van augustus), en klachten over bijtende en blaffende honden zijn met 65% afgenomen. 1400 Eigenaren zijn inmiddels al punten kwijt, of hun hele hondenrijbewijs.
Wie in Jinan een hond aanschaf moet deze vaccineren, en vervolgens wordt een microchip geïmplanteerd en wordt de hond gefotografeerd. Wie dat heeft gedaan krijgt een penning met een QR-code. Via die code kan de lokale politie onmiddellijk alle gegevens van de hond opvragen. Met inbegrip van het aantal punten van de eigenaar.
De overheid is enthousiast, de door de staat gecontroleerde krant roept op dit in heel China te implementeren. Andere steden hebben ook strenge regels, in Qindao mag je bijvoorbeeld maar 1 hond per persoon hebben.