• Oud-FCI voorzitter De Santiago overleden

Oud-FCI voorzitter De Santiago overleden

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Oud-FCI voorzitter De Santiago overleden

do, 07/07/2022 - 17:53

Oud-voorzitter Rafael de Santiago is eerder vandaag overleden. Dat is zojuist door de directeur van de FCI, Yves deClerq, bekend gemaakt.

De Santiago was voorzitter van de globale kennelfederatie van 2013 tot 2019.  Eerder vervulde hij ook de functie van vice-voorzitter, en penningmeester. Voor die tijd was hij als exposant en fokker nauw betrokken bij de kynologie in Puerto Rico, zijn vaderland. Sinds 1984 was hij keurmeester voor alle rassen.

De Santiago fokte onder meer Afghaanse windhonden, Briards, Schotse Deerhounds en Lakeland terriers. 

Twee termijnen lang was hij voorzitter van de FCI. En alhoewel hij als mens een aimabel persoon was, was hij halstarrig in zijn opvattingen en zeker niet onomstreden. Tijdens zijn eerste termijn werd de World Dog Show in Rusland gehouden, hetgeen niet iedereen de FCI in dank afnam. Tijdens zijn tweede termijn werd de WDS in Shanghai, China gehouden. Dat leidde tot zeer veel protesten, een boycot door verschillende keurmeesterts (die op hun beurt door de FCI werden geboycot) en diverse Nationale kennelverenigingen waren -om het voorzichtig te zeggen-  niet enthousiast. De Noorse kennelclub besloot de show compleet te boycotten, na aandrang van de leden besloot ook de Raad van Beheer kritische geluiden te laten horen. Na wat aandrang besloten de bestuursleden en keurmeesters Jipping (nu vice-voorzitter van de FCI) en Wauben (niet langer in functie bij de RvB)  hun keurafspraken voor China af te zeggen, en de Raad van Beheer deed niet mee aan de Algemene Vergadering van de FCI. Ook was de overdracht van de vlag, op de WDS in Amsterdam, een minder uitbundige ceremonie dan normaal.

De voornaamste kritiek gold de omgang met honden in China, mety name het honden-eetfestival in de stad Yulin. Uiteindelijk ging de show in China door.
Onder De Santiago moest ook de Kennelclub van HongKong uit de FCI stappen, omdat China, met name de China Kennel Union, geen "2e" kennelclub in China tolereerde.

Over China zei De Santiago in een interview dat niet de CXKU het probleem was, die deden immers alles voor de positie van de hond, maar de dierenactivisten en hun extremisme.

De FCI zegt over De Santiago: "De FCI wenst het trieste nieuws te delen van het overlijden eerder vandaag van Rafael de Santiago. Rafael heeft het Generale Comité van de FCI tientallen jaren gediend in verschillende functies. (...) Onze diepste condoleances gaan uit naar allen die rouwen om de dood van deze grote man, die zijn hele leven onvermoeibaar in dienst stelde van de wereld van de kynologie en de FCI, vol van passie en vertrouwen." 

De laatste wens van Rafael was dat men geen bloemen stuurt, maar een donatie doet aan het UKU-fonds, het fonds ten behoeve van de kennelclub in de Oekraïne.

 

Foto: FCI Facebook