• Schotland doet shock-collar in de ban

Schotland doet shock-collar in de ban

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Schotland doet shock-collar in de ban

wo, 01/24/2018 - 12:53

Schotland maakt een eind aan het gebruik van electrische “schok”- halsbanden. Dat heeft de Schotse overheid laten weten. In november leek het nog of de regering de banden wilde behouden in bepaalde gevallen, rond die tijd werd ook het couperen van de staart weer toegestaan, maar de minister voor Milieuzaken Roseanna Cunningham volgt toch de adviezen van dierenwelzijnsorganisaties en verbiedt het gebruik van shock-collars. Een campagne van een aantal parlementsleden waaronder leden van de Conservative Party gesteund door de RSPCA en de Kennel Club gingen aan het besluit vooraf.

Volgens Cunningham was het vooral het gemak waarmee iedereen maar dit sort banden kon aanschaffen via internet, ongeacht hun hondenkennis, dat haar over de streep hielp om de banden te verbieden. "I have decided to take steps to effectively and promptly ban their use in Scotland. Causing pain to dogs by inappropriate training methods is clearly completely unacceptable and I want there to be no doubt that painful or unpleasant training for dogs will not be tolerated".

Hondeneigenaren die toch de banden blijven gebruiken lopen de kans vervolgd te worden. Het wetsontwerp ligt al klaar, en naar verwachting wordt de maatregel dan ook ergens de komende maanden van kracht.

In november wilde de regering de banden nog wel toestaan, mits onder goede supervisie van experts. Maar dat is nu ook geen optie meer. In Wales zijn de banden ook al verboden, Engeland laat het gebruik nog wel toe.

Dierenwelzijnsorganisaties hebben het besluit met blijdschap ontvangen, een petitie met ruim 20.000 handtekeningen was ook al ingediend.

Nederland: wet van kracht op 1 juli

Ook in Nederland gaat een einde komen aan het gebruik van de elektrische schok-band. Dit besluit hangt al even in de lucht, maar door de regeringswisseling met de langdurige formatie bleef formele wetgeving uit. Een woordvoerder van Landbouwminister Scholten liet Dogzine eerder vandaag weten dat het streven is om het verbod op de schokband op 1 juli a.s. van kracht te laten worden.