• Riding the waves... de honden-WK surfen

Riding the waves... de honden-WK surfen

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Riding the waves... de honden-WK surfen

ma, 08/06/2018 - 15:50

De competitie was zwaar, de golven waren wat onregelmatig, de dolfijnen op de achtergrond zorgden voor wat afleiding. Maar toch zagen duizenden fans afgelopen zaterdag een uniek wereldkampioenschap waarbij Gidget in haar klasse wereldkampioen wordt.. Grote kans dat u het gemist heeft, maar aan de andere kant van de oceaan, aan een andere oceaan zelfs, werden de al weer derde Wereldkampioenschappen Surfen voor honden gehouden. Pacifica in Californië, VS, was the place to be for dog surfer dudes and chicks…

Derby heeft de echte surfer-look: zonnebril, strak lichaam, natte blonde krullen, paars geverfd bij de kruin. In zijn gewichtsklasse - "grote honden" - kan hij zichzelf nu ook vertonen met een gouden medaille in surfen. Vooral de eigenaar is trots. Derby is een surfende Goldendoodle die zaterdag bij de World Dog Surfing Championships  de strijd aanging met meer dan drie dozijn andere viervoeters om ’s werelds beste surfhond te worden

De koude zomermist en de ijzige watertemperaturen op het strand ten zuiden van San Francisco konden het dierenspektakel niet in de war schoppen. Van kleine mopsens tot statige retrievers, onverschrokken stortten zij zich in de branding. Allemaal op een speciale surfplank met pootvriendelijke bekleding.

De regels zijn eenvoudig - de hond hoeft alleen maar naar het strand te surfen. Elke deelnemer moet een zwemvest dragen, en de baasjes zwemmen mee en duwen de surfplank.  De hond hoeft dan alleen in de richting van het strand te balanceren.

Gidget, de overall winnaar bij de kleine honden, doet dat op haar mops-eigen manier. "Ze is klein maar krachtig en stabiel", zegt Alecia Nelson, baasje van Gidget. De Californiër uit San Diego heeft alle reden om te genieten. Gidget heeft zaterdag drie medailles gewonnen: zilver voor een, goud in de categorie "kleine hond" - en de eerste prijs als "tophond", waarbij alle grote namen het tegen elkaar opnemen.


Het spektakel dient een goed doel overigens, letterlijk, want alle inkomsten worden gedoneerd aan dierenwelzijnsorganisaties.  Er is geen prijzengeld voor Gidget en Derby, maar hondensnoepjes, glanzende medailles en uiteraard de eeuwige roem.

Een Australische Kelpie, Abbie, is de leider onder de surfende viervoeters. In elf jaar surfen heeft ze ontelbare titels gewonnen, het Guinness-record gezet voor de langste golfrit (60 meter), in reclames opgetreden en zelfs gesurft in een speelfilm. Zaterdag moest ze echter genoegen nemen met brons in haar categorie "middelgroot". Baas Michael Uy was niet op zijn best met een gebroken teen. "Het belangrijkste is dat we plezier hebben", zegt de gepassioneerde surfer die Abbie als puppy uit het asiel heeft geadopteerd.

De allereerste wedstrijd was naar een idee van de auteur van het boek  "The Dog's Guide to Surfing." Drie jaar geleden vond het plaats bij het Loews Coronado hotel in San Diego. Dat was een dusdanig succes, dat het inmiddels wereldwijd een sport wordt –eh, in België en Nederland nog even niet- maar wel in Australië, Engeland en andere staten in de VS.