• Vlaamse winst op WK DogDance

Vlaamse winst op WK DogDance

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Vlaamse winst op WK DogDance

vr, 11/29/2019 - 14:34

De Vlaamse Elke Boxoen is afgelopen weekeinde Wereldkampioen DogDance geworden in de Freestyle-klasse. De  inwoonster  van kustplaats De Panne behaalde haar titel in het Duitse Stuttgart.

Boxoen is geen onbekende in de DogDance wereld. Sinds 2006 is ze actief, en in 2017 won ze al eerder de wereldtitel. Met een andere hond toen, al waren beide honden Border collies. Ditmaal was het de al negen jaar oude “Jessy” die haar danspartner was. Dat Boxoen en Jesse de winst pakten was een verrassing, de hond had last van een blessure en het laatste deel van de oefening hadden ze minder goed kunnen voorbereiden.

Boxoen begon ooit met DogDance omdat haar hond erg speels was. Mijn hond was erg speels, dus ik dacht dat ik iets moest vinden om hem bezig te houden en ik vond dat deze artistieke discipline interessant kon zijn ", zegt ze tegenover de Belgische media.

De hoogstgeplaatste Nederlandse was Grietje Wagenaar op een –voorlopig-  11e plaats.

Het kan haast niet anders, of er is voor de WK DogDance 2020 al weer een rel ontstaan. De wedstrijden worden in Frankrijk, nabij Straatsburg gehouden.  Volgens de Franse regelgeving moeten bepaalde rassen (De America Staffordshire Terriër, de Rottweiler en de Tosa) buiten de dance-ring worden gemuilkorfd. Daarnaast moeten ze een officiële FCI-stamboom hebben en een internationale verzekering.  De FCI verwijst naar de Franse regering voor wat de regels betreft: “To answer all questions about the rules concerning the 3 breeds in France: it’s not a dogdance rule it’s the french law for everyday life. We understand that you can be upset but we can sadly not change the law.
The french dogdance people like and respect every breeds and we will be very pleased to welcome all your dogs at the world championship 2020 in Seltz”.

Honden van deze rassen zonder stamboom kunnen –volgens de Franse regels-  uberhaupt niet meedoen, tenzij ere en lastige Franstalige gedragscursus wordt gevolgd.