Raad van Beheer helpt actievoerders in Yulin: "Verschil maken is mogelijk"
De Raad van Beheer heeft vandaag vijfduizend euro overgemaakt op de bankrekening van de Stichting van Marc Ching The Animal Hope and Wellness Foundation. "Deze stichting heeft in de afgelopen dagen aangetoond dat het wel degelijk mogelijk is om een verschil te maken in de strijd tegen de gruwelpraktijken met honden in Azië, en met name in Yulin China. Hier wordt jaarlijks het beruchte Yulin Dog Meat Festival gehouden", aldus de Raad op haar website. De donatie kwam mede tot stand na voorstellen van rasverenigingen Nippon Inu en NVBBS. De Raad heeft zich tot voor kort terughoudend opgesteld in reacties op de jaarlijkse martelpraktijken in Yulin, maar, onder druk van aangesloten rasverenigingen env de publieke opinie, sprak de kennelclub zich recent nog in fellere bewoordingen uit tegen dit slachtfestival.
Marc Ching, Amerikaan van Chinese afkomst, is met zijn stichting een persoonlijke strijd begonnen tegen de barbaarse martelpraktijken in China, Korea en de Filippijnen. Gepoogd wordt om samen met lokale activisten slachthuizen te sluiten, en honden naar het buitenland te brengen. Tijdens het op 21 juni begonnen Yulin-festival wist March inmiddels ruim 1000 honden uit slagershanden te bevrijden, en drie slachthuizen te slopen. Niet zonder slag of stoot, aanvaringen met de politie en lokale ondernemers zijn eerder regelmaat dan uitzondering. De 1000 geredde honden zullen, in samenwerking met de Humane Society International, die onder leiding van Peter Li ook vele actievoerders in Yulin heeft en diverse honden onder het mes vandaan wist te halen, naar het westen komen.
Inmiddels is ook de internationale druk toegenomen. Westerse media besteden steeds meer aandacht aan Yulin, en gisteren sprak filmster Matt Damon zich op Youtube uit tegen het festival. Ook Maggie Q, JR Bourne en Pamela Anderson droegen daar aan bij.
Uit diverse bronnen blijkt dat Yulin het wel lastiger krijgt met de internationale druk. De lokale overheid heeft haar ambtenaren verboden aan de "festiviteiten" deel te nemen, terwijl veel restaurants hun gasten binnenshuis laten eten, en niet zoals in voorgaande jaren gewoon op straat. In een poging de activisten de wind uit de zeilen te nemen wordt gesteld dat "Yulin juist drukker wordt" onder invloed van alle aandacht, en dat meer Chinezen het festival bezoeken, maar vooralsnog lijkt dat meer een zwakke poging tot propaganda.
In de VS deed CNN stof opwaaien toen een van hun columnisten, de Britse filosoof en schrijver Julian Baggini, de actievoerders tegen Yulin vergeleek met racisten omdat ze het over "achterlijke Aziaten" hadden. "Is it so bad to eat dog" vroeg Baggini zich af. Tegelijkertijd verwijzend naar Chinese tradities en mensen die dit barbaars noemen afschilderde als xenofoben.
Bezoekers van Yulin laten inmiddels via diverse bronnen weten dat de sfeer goed verpest is door alle protesten. Of dit uiteindelijk leidt tot het einde van het festival en het einde van de barbaarse slachtmethodes is onduidelijk, jaarlijks sterven er ruim 20 miljoen honden in Azie om op tafel te belanden. Nederlandse hondenactivisten hopen wel dat ook andere Kennelclubs het goede voorbeeld van de Raad van Beheer gaan volgen, om in ieder geval zo enkele van de vele hondenslachtoffers een beter leven te gunnen.
[update 23-6] Inmiddels heeft ook de NKK, de Kennel club van Noorwegen, 5000 euro overgemaakt naar de Stichting van Marc Chang, zo meldt Monique van Boxtel op Facebook.