• Psychotherapie: beter resultaat als je hond mee gaat

Psychotherapie: beter resultaat als je hond mee gaat

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Psychotherapie: beter resultaat als je hond mee gaat

za, 03/11/2017 - 18:49

Mensen die psychotherapie ondergaan presteren beter als hun eigen hond erbij is. Dat blijkt uit onderzoek van het  Universiteitsziekenhuis van Regensburg, Duitsland.  Het effect van zowel de aanwezigheid als de actieve deelname van de hond in de therapie op de patiënt werd bekeken. 80 patiënten werden vervolgens geïnterviewd,  en de resultaten zijn duidelijk: 82 procent van de respondenten is van mening meer vooruitgang te hebben geboekt door de deelname van de hond in de residentiële (in huis) behandeling dan zonder hond mogelijk was geweest.

Ook het verblijf samen met de hond in het ziekenhuis deed goed. Net zoals veel mensen zijn er die bekeken. Door het spiegelen met hun hond, die gedurende het gehele verblijf in het ziekenhuis aan hun zijde bleef, voelden ze zich nog beter begrepen Meer dan driekwart van de patiënten voelen zich meer tot leven komen door het voortdurend samen zijn met de hond. Deze mensen bewegen meer en hebben het gevoeld dat ze beter in hun lijf zitten.

80 procent heeft meer zelfvertrouwen gekregen; hun vertrouwen in hun eigen capaciteiten werd versterkt door de aanwezigheid van de hond tijdens de duur van de behandeling

Voor de meerderheid - 79 procent - is ook de relatie met de hond  fundamenteel  verbeterd door alleen de aanwezigheid van hun maatje in de kliniek. De positieve effecten van het gezelschap van de dieren tijdens de behandeling lijkt ook  verder te gaan. 77 Procent van de respondenten verklaarden dat zij hun grenzen ten opzichte van andere mensen beter kunnen stellen. En 80 procent heeft meer zelfvertrouwen gekregen; hun vertrouwen in hun eigen capaciteiten werd versterkt door de aanwezigheid van de hond tijdens de duur van de behandeling.

Een van de eerste ziekenhuizen in Duitsland, die de mogelijkheid biedt om de hond te laten meedoen in de psychotherapeutische behandeling, was de Parkklinik Heiligenfeld in Bad Kissingen. Patiënten kunnen zich  tijdens de klinische behandeling laten vergezellen door  hun dieren - meestal gaat het om een hond -. De patiënten zonder hond en met hond wonen in aparte gebouwen, zodat mensen zonder hond geen nadeel ondervinden van de aanwezigheid van de dieren.

Afhankelijk van de wens van de patiënt kan de hond er gewoon alleen bij zijn tijdens de therapie, maar ook daadwerkelijk deelnemen.  De behandelend psychologen hebben allemaal een cursus communiceren met dieren gedaan.  Naast het therapeutisch effect voor mensen tijdens hun verblijf in de kliniek Park Heiligenfeld staat het begrip voor het dier en zijn welzijn centraal.