• Meer honden betekent minder allergie

Meer honden betekent minder allergie

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Meer honden betekent minder allergie

do, 12/20/2018 - 17:11

Hoe meer huisdieren je hebt tijdens je eerste levensjaar, hoe lager de kans op allergieën. Dat blijkt uit deze week gepubliceerd Zweeds onderzoek. Dat huisdieren tijdens je (vroege) jeugd goed zijn tegen allergieën was al bekend, huisdieren zouden het immuunsysteem trainen door blootstelling aan meer microben en stukjes bacteriën.

Maar dat het aantal dieren, hoe meer hoe beter, van belang was was nog onbekend. Dit onderzoek gepubliceerd in PLOS-one toont aan dat hoe groter het aantal huisdieren in een huishouden in het begin van het leven is, hoe kleiner de kans dat een kind zal doorgaan met het ontwikkelen van aandoeningen zoals astma, eczeem en hooikoorts. Het is volgens auteur Bill Hesselmar van de Universiteit van Gothenburg het eerste onderzoek in zijn soort.

Kinderen van 7 tot 9 jaar die hun eerste jaar van hun leven met vier huisdieren deelden, hadden bijvoorbeeld de helft minder kans op een allergie dan hun huisdiervrije tegenhangers: 17 procent in vergelijking met 33 procent.

De onderzoekers denken dat het allemaal te danken is aan (het aantal)microben en de microbiële componenten die we tegenkomen bij de huisdieren: "We hebben ze niet gemeten, maar ik denk dat dat het geval is."

In totaal werden ruim 1000 kinderen in de leeftijd van 7 tot 8 jaar oud bekeken, en een andere groep van 249 8-tot-9-jarigen die vanaf de geboorte werden gevolgd. Aan de ouders van kinderen in beide groepen werden gevraagd of hun kind astma, eczeem of hooikoorts ooit en in de afgelopen twaalf maanden had gehad. Ook werden gegevens over het huisdierenbezit opgevraagd.

Er zijn een paar theorieën waarom huisdieren, vooral degenen die binnenshuis leven, allergiebescherming bieden aan jongeren. Honden en katten hebben een volle vacht die allerlei microben opneemt, zelfs als ze er schoon uitzien, net als stukjes bacteriemembraan, endotoxinen genoemd. Het inademen, eten en in het algemeen ondergedompeld worden in een hele hoop verschillende microben en endotoxinen als kind leidt tot een gezonde microbiota, de gemeenschap van microben die op en in het lichaam leeft, zo menen wetenschappers. Zo wordt ons immuunsysteem optimaal opgebouwd. Blootstelling is wel noodzakelijk in onze eerste drie levensjaren, daarna is het effect veel minder.

Honden doen het wellicht wat beter nog dan katten. Waarom?  Katten zijn wat schoner op zichzelf, en hebben minder de neiging je gezicht en handen schoon te likken. Honden daarentegen…

bron

Pet-keeping in early life reduces the risk of allergy in a dose-dependent fashi…