• Noorwegen

Noorwegen: nog steeds onduidelijkheid

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Noorwegen: nog steeds onduidelijkheid

wo, 09/25/2019 - 23:47

De ziekte die Noorwegen nu ongeveer een maand teistert heeft nog steeds geen bekende oorzaak. De updates vanuit de Noorse Voedsel- en Warenautoriteit en Kennelclub komen binnen met iets langere tussenpozen, een echte doorbraak in de onderzoeken blijft nog uit.

Nog steeds druppelen er nieuwe meldingen binnen bij de Noorse autoriteiten. De afgelopen week kwamen er zes nieuwe meldingen binnen van zieke honden uit de regio’s Vest-Agder, Nordland, Hedmark en Akershus. Het totaal aantal overleden honden sinds de uitbraak in augustus ligt op 43, al is dit slechts een schatting. Het is mogelijk dat niet alle slachtoffers zijn gemeld, en ook van alle meldingen moet uiteindelijk nog blijken of ze zijn ziek geworden van één en dezelfde oorzaak. Het aantal ziektemeldingen zal ongetwijfeld hoger liggen, gelukkig komen er ook steeds meer berichten binnen van zieke honden die wel herstellen. Er is geen extra gevoeligheid bekend binnen bepaalde rassen. Uit de gegevens blijkt dat de ziekte inmiddels honden van zo’n 90 verschillende rassen heeft getroffen. De meldingen komen inmiddels uit alle delen van Noorwegen, maar de meeste uit de regio Oslo.

Het goede nieuws is dat het aantal ziektegevallen langzaam lijkt af te nemen. Lijkt, want de autoriteiten houden er rekening mee dat nieuwe meldingen vertraagd worden aangeboden. Toch versterkt dit dalende aantal meldingen de aanname dat het niet om een (zeer) besmettelijke ziekte gaat. Wel gelden nog steeds de voorzorgsmaatregelen voor zowel huishonden als sport- en werkhonden: zo min mogelijk onderling contact en een goede hygiëne. De Noorse nationale teams worden nog steeds in eigen land gehouden, en omringende landen weren nog steeds Noorse exposanten en deelnemers aan wedstrijden, proeven of tests. De Finse Kennelclub liet onlangs nog weten dat zij tot zeker 30 september Noorse honden zullen weigeren op hun evenementen. Na deze datum zal de situatie opnieuw beoordeeld worden. De Zweedse en Deense Kennelclubs hanteren dezelfde termijn. Ook in Duitsland worden Noorse honden voorlopig uitgesloten. Voor de Bundessieger-Herbstsieger shows in Dortmund die op 11-13 oktober plaatsvinden heeft de VDH besloten om geen honden uit Noorwegen toe te laten.

Verschillende laboratoria en onderzoeksteams werken nog altijd aan het vinden van de oorzaak van de ziekte. Tot nu toe zonder duidelijk resultaat, wat inhoudt dat de oorzaak complex te noemen is. Onderzoekers houden rekening met meerdere factoren die elkaar versterken om tot dit heftige ziektebeeld te komen. Ook wordt nog steeds ernstig rekening gehouden met invloeden vanuit het milieu: het regenachtige weer in combinatie met nog relatief hoge temperaturen kan een ideaal klimaat zijn voor verschillende bacteriën en schimmels. Er zijn inmiddels 16 honden aangeboden voor autopsie en er wordt nog gewerkt aan diepgaand, bacteriologisch onderzoek om verbanden te vinden tussen de verschillende meldingen.