• Moesten "teckels" in oude Rome vechten tegen beren?

Moesten "teckels" in oude Rome vechten tegen beren?

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Moesten "teckels" in oude Rome vechten tegen beren?

zo, 11/27/2022 - 18:51

Archeologen onder leiding van Federica Rinaldi hebben diep onder het Colosseum in Rome, in de oude riolen, overblijfselen gevonden van wat we nu een teckel zouden noemen.

De botten van de honden werden in de oude drainage- en rioolsystemen gevonden. Naast hondenbotten werden er botten van beren, leeuwen, luipaarden en struisvogels gevonden.

Aangezien de teckel of dashond in zijn huidige vorm pas eeuwen later kwam, gaat het om een soort van. De honden waren ongeveer 30 centimeter hoog, zo blijkt uit de botten.

Wat de honden ooit in het Colosseum, het grote theater van Rome, deden, is onbekend. Het kan zijn dat ze acrobatische toeren moesten uitvoeren, gebruikt werden in simulaties van jachtpartijen, het kan ook zijn dat ze werden ingezet om tegen beren en ander groot wild te vechten. "Venatio" was een soort amusement in het oude Rome waarbij verschillende dieren het tegen elkaar opnemen in gevechten of getraind worden om trucs uit te voeren.

De archeologen en speleologen waren overigens niet op zoek naar dieren. Het onderzoek, dat van januari tot augustus van dit jaar liep, was om de werking van de oude riolen en de hydraulica van het amfitheater beter te begrijpen. Mede om te zien of de verhalen over nagespeelde zeeslagen, met echte boten, op waarheid berusten.

Minder historisch was de taak om een praktisch probleem op te lossen dat al sinds mensenheugenis speelt, het overstromen van de kelders, steeds frequenter en problematischer nu het klimaat is veranderd en zelfs Rome wordt gebombardeerd door stormen die lijken op waterbommen van de moessons.

Het riolensysteem was sinds 523 na Chr. geblokkeerd en niet eerder doorzocht. Naast de dierlijke resten vonden ze ook de overblijfselen van snacks die toeschouwers, waaronder fruit, noten en olijven, zouden hebben gegeten.

Ze ontdekten ook meer dan 50 bronzen munten uit de laat-Romeinse periode en een zilveren munt ter herdenking van de heerschappij van keizer Marcus Aurelius van rond 170-171 na Christus.

Foto: Chait Goli