• JLPP, jeugdverlamming van het strottenhoofd

JLPP, jeugdverlamming van het strottenhoofd

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

JLPP, jeugdverlamming van het strottenhoofd

vr, 03/03/2017 - 17:33

De stemplooien behoren bij de stembanden en werken ook mee bij het ademen en slikken. Het strottenhoofd is verder vooral bedoeld om de luchtpijp, die natuurlijk van levensbelang is, te beschermen.

Met het strottenhoofd kan, net als met alle onderdelen van het lichaam, iets verkeerd gaan. Maar een dier kan zonder een goed functionerend strottenhoofd niet overleven en dat maakt dit dus een bijzonder kwetsbaar deel van het lichaam.

JLPP betekent Juvenile Laryngeal Paralysis & Polyneuropathy.

Jeugdverlamming van het strottenhoofd & polyneuropathie, betekent het dus, en dat laatste wil zeggen dat de zenuwen op meerdere plaatsen op het lichaam zijn aangetast. In het geval van JLPP begint die aantasting bij de langste zenuw die het lichaam kent, en die zenuw stuurt onder andere het strottenhoofd aan. De eerste symptomen zijn dan ook stembandverlamming: de hond kan niet meer normaal geluid voortbrengen. De stembanden beginnen door de vibratie van de langskomende lucht tijdens het ademen wel te vibreren, wat een vaak reutelend geluid geeft. Dat dit ten koste gaat van een goede ademhaling is duidelijk.

Doordat in het strottenhoofd ook het strottenklepje niet meer goed sluit gebeurt het met regelmaat dat het dier zich verslikt in water of voedsel en daar problemen door krijgt. Dat warmte en daardoor snellere ademhaling extra problemen geeft is duidelijk.

Lijders aan deze specifieke vorm hebben al jong symptomen en er wordt vaak als bijkomend symptoom een slechter ontwikkeld oog gezien, een aandoening die ook zelfstandig voorkomt en bekend staat als microphthalmia (te klein oog). Hierbij is de oogbol niet of niet voldoende ontwikkeld. Een vorm van cataract wordt dan ook vaak gezien.

JLPP heeft altijd de dood tot gevolg en een fokker kan niets anders dan kiezen voor euthanaseren. Er is geen genezing voor deze aandoening.
Voor de specifieke jeugdvorm die we hier beschrijven, de JLPP, is sinds kort de marker van de mutatie gevonden, die ligt op het RAB3GAP1-gen. Dankzij deze marker is er ook een DNA-test beschikbaar. Deze variant komt tot nog toe alleen voor bij Rottweilers en Zwarte Russische terrier, die immers deels afstamt van de Rottweiler.
Dragers van dit probleem hebben geen klachten maar gecombineerd met een drager kunnen zij lijders produceren. Daarom was het voor de fokkerij een enorme opluchting dat er voor dit probleem nu een test beschikbaar is. De test wordt door de meeste laboratoria aangeboden. Hoewel nog niet verplicht is testen wel ten zeerste aangeraden zodat er geen lijders meer geboren hoeven worden.

 

bron

Juvenile Laryngeal Paralysis & Polyneuropathy

JUVENILE LARYNGEALE PARALYSE UND POLYNEUROPATHIE (JLPP)BEIM ROTTWEILER

Het strottenhoofd is een onderdeel van het luchtwegsysteem. In het strottenhoofd vinden we de stembanden, de stemplooien en het strottenklepje (epiglottus).
Dat strottenklepje is een heel belangrijk onderdeel, want het zorgt voor afsluiting van de luchtpijp tijdens het slikken en afsluiting van de slokdarm tijdens het ademen. Een belangrijk onderdeel dus, want sluit het klepje niet tijdens het slikken dan kan er voedsel in de longen terecht komen, met alle gevolgen van dien.

dossier